Prognoza agrometeorologica pentru perioada 11 – 16 septembrie 2015. In ogor, continutul de umiditate se mentine la valori scazute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 11 – 16 septembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10…22°C, in aproape toata tara, valori apropiate de normalul perioadei, informeaza ANM.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 13…27°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 5…20°C, in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului pe adâncimea de 5 cm va inregistra valori intre 14…26°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol, optime pentru continuarea lucrarilor de insamântare la speciile de toamna si parcurgerea fazelor de germinare si rasarire la culturile semanate pâna la aceasta data.

Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vântului, la scara intregii tari, iar local cantitatile de apa pot depasi 25-30 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 16 septembrie

In stratul de sol 0-20 cm / ogor, continutul de umiditate se va mentine la valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafete extinse din centrul si vestul tarii, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 11 – 16 septembrie

In conditiile agrometeorologice mentionate, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de maturare ale speciilor prasitoare vor fi mai intense semnalându-se fortari stadiale. Lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna in epoca optima se vor desfasura cu dificultate.

De asemenea, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate deplina (30-100%) si recoltare, in majoritatea zonelor de cultura.

In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), plantele aflându-se la maturitate deplina (10-100%) si recoltare.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate isi va continua ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (70-100%).

Cultura de cartof va inregistra fazele de uscarea vrejilor, precum si recoltarea la speciile ajunse la maturitate tehnologica, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

In plantatiile pomi-viticole vor predomina acumularea zaharurilor, coacerea si maturarea fructelor/boabelor si recoltarea la speciile ajunse la maturitate deplina.

La rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor semnala primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), totodata extinzându-se lucrarile de semanat.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura in general normal, acestea fiind intrerupte in zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 11 – 16 septembrie se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare si pomiviticole;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor si insamântarea culturilor de toamna in epoca optima (rapita si orz), indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE