Prognoza agrometeorologica pentru perioada 08 – 14 septembrie 2015. Ploi cu caracter de aversa in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Spre finalul perioadei se vor semnala ploi cu caracter de aversa in majoritatea zonelor agricole din tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10…23 C, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15…27°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 4…20°C la nivelul intregii tari, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 15…26°C in aproape toata tara, favorabila pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, in ultimele zile ale perioadei, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 08 – 14 septembrie 2015

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), se vor inregistra deficite de umiditate scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia unor suprafete din nordul, centrul si izolat in sudul Transilvaniei, estul Maramuresului, nordul Banatului, unde gradul de aprovizionare cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 08 – 14 septembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, la culturile prasitoare neirigate (porumb si floarea-soarelui), starea de vegetatie a plantelor se va mentine in continuare medie si slaba, indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea.

La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla predominant in fazele de ingrosare a axei hipocotile (70-100%) si acumulare a zaharului in radacina (50-100%).

In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, precum si maturitatea deplina si recoltarea la soiurile tardive.

La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de sezon.

Culturile de rapita si orz de toamna semanate pana la aceasta data vor inregistra primele faze de vegetatie (germinare-rasarire). Totodata, se vor continua lucrarile de semanat, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, precum si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturii de rapita), vor fi sistate temporar.

Pentru perioada 08 – 14 septembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare si pomi-viticole;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea infiintarii culturilor de toamna din prima epoca (rapita si orz), in special pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil;
  • Lucrari de intretinere la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE