Prognoza agrometeorologica pentru perioada 3 – 9 septembrie 2015. Vremea permite insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna

Facebook
Twitter

In acest interval se va mentine o vreme mai calda decat in mod normal pe intreg teritoriul agricol, chiar deosebit de calda in primele zile ale perioadei, informeaza prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 3 – 9 septembrie 2015.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16…30°C, valori mai ridicate cu 1…10°C comparativ cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22…37°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…22°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 25…33°C, la nivelul intregului teritoriul agricol, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 3 – 9 septembrie 2015

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta in continuare valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul Banatului, nord-vestul Crisanei, centrul si nord-vestul Transilvaniei, sudul si nord-vestul Moldovei, estul si sudul Olteniei, nord-vestul si sudul Munteniei, unde rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 3 – 9 septembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, la culturile prasitoare neirigate (porumb si floarea-soarelui), starea de vegetatie a plantelor se va deprecia in continuare, indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), continuandu-se maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea.

La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla predominant in fazele de ingrosarea axei hipocotile (70-100%) si acumularea zaharului in radacina (50-100%).

In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, precum si maturitatea deplina si recoltarea la soiurile tardive.

La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de sezon. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar.

Pentru perioada 3 – 9 septembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare si pomi-viticole;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea infiintarii culturilor de toamna din prima epoca (rapita si orz), in special pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil;
  • Lucrari de intretinere la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE