Pentru a fi atestat traditional, un produs trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, dupa o reteta specifica zonei si sa contina in procesul de obtinere si operatiuni manuale. Pana in prezent, producatorii romani au reusit sa obtina atestare pentru 210 produse traditionale. Majoritatea lor spun ca acest statut i-a ajutat sa aiba nu doar o mai mare credibilitatea in ochii consumatorilor, ci si o cota mai mare de vanzari.

Una dintre primele persoane din Romania care au obtinut atestarea traditionala a produselor este doamna Iulia Corau, din Botiza, Maramures, recunoscuta atat in tara, cat si peste hotare pentru sarmalele ei cu pasat.

„In momentul in care afla ca produsele sunt atestate traditional, parca vad clientul cu un zambet pe buze. Stie ca mananca ceva sanatos. Le explic ce e pasatul, cum mancau bunicii si strabunicii nostri. Atestatul l-am obtinut in prima faza in 2007, apoi reinnoit in 2015. Clientii care au cumparat o data si au vazut calitatea produselor ma cauta tot timpul. Sunt tot mai multi clienti de la an la an, lucru la care a contribuit si atestatul”, declara, pentru StiriAgricole, Iulia Corau.

Pentru a-si promova sarmalele de Botiza, doamna Iulia Corau a participat la nenumarate targuri si expozitii. „Am fost si la Strasbourg, Venetia, Ierusalim, Tel Aviv. Peste tot am fost bine primita. Chiar am participat cu sarmalele mele la concursul de gatit in aer liber, la Strasbourg, unde am fost 8 tari. Am luat acolo locul I si medalie”, ne mai spune Iulia Corau.

Exista insa si cateva ocazii in care Iulia Corau a simtit ca nu este dorita sa isi expuna produsele traditionale, mai ales la unele targuri bucurestene, atunci cand i se spunea ca face concurenta restaurantelor. „La cateva targuri de la Romexpo noi, producatorii cu atestate traditionale, nu am fost primiti, pe motiv ca deranjam restaurantele. Nu ma afecteaza, e loc in piata pentru toata lumea”, mai spune Iulia Corau.

Spre centrul tarii, mai exact in Brasov, intalnim un alt producator important. De circa 20 de ani, Cecilia Istrate produce cu multa migala cascaval, telemea, precum si branza de burduf pastrata în scoarta de pin, una dintre cele mai apreciate produse din regiunea transilvaneana.

„In locurile in care mergem pentru prima data si nu suntem cunoscuti, va pot spune ca atestatul de produs traditional are o influenta foarte mare. Mai mult decat atat, noi reusim sa vindem produsele noastre si prin intermediul retelei Carrefour, care a selectionat cativa producatori care detin asemenea atestate. Putem spune prin urmare ca acest atestat ne-a ajutat destul de mult”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Cecilia Istrate.

Intrebata care a fost experienta ei in ceea ce priveste atestatarea produselor traditionale, Cecilia Istrate afirma ca procedura nu este una greoaie pentru cei care pot respecta cu strictete toate cerintele impuse.

„Nu a fost greu sa ne atestam, deoarece noi ducem o traditie mai departe. Prin faptul ca avem un istoric in spate, atat la producere cat si la cresterea animalelor, nu a fost greu. Este foarte important sa indeplinesti niste cerinte, sa demostrezi prin fapte ca respecti o traditie, nu prin vorbe. De exemplu, nu mi s-a cerut sa folosec nu stiu ce utilaje. Am voie sa folosesc aceleasi utilaje de ani de zile, bineinteles cu respectarea celor mai stricte conditii de igiena”, mai spune Cecilia Istrate.

In prezent, producatorii romani au reusit sa ateste la Ministerul Agriculturii 210 produse traditionale, alte circa 90 fiind in analiza, iar alte 130 de documentatii fiind respinse din cauza ca nu indeplineau toate conditiile impuse de noua legislatie privind atestarea produselor traditionale.

Produsele traditionale atestate pana acum fac parte din toate categoriile alimentare precum carne, lactate, fucte, paine, peste, bauturi alcoolice, precum si siropuri si dulceturi.

Romania detine un singur produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni.

Italia si Franta detin suprematia cu 296 de produse, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, tara care a intrat in UE 2007, odata cu Romania, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejata (DOP) si 11 cu indicatie geografica protejata (IGP). Conform legislatiei europene, produsele traditionale mai pot obtine protectie ca specialitate traditionala garantata (STG).

La nivel mondial, sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care in Uniunea Europeana sunt 1.404 produse. Cele mai multe produse protejate, dupa Italia si Franta, se regasesc in Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Share on Facebook