Care este cuantumul subventiei pentru motorina in acest an si cand vor fi platite sumele fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel national au fost depuse 15.878 de cereri de acord prealabil pentru reducerea accizei la motorina folosita in agricultura, cuantumul subventiei fiind stabilit in acest an la 1,797 lei/litru, conform datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

Cantitatea de motorina solicitata in acest an pentru subventionare a fost de 392.676.094,064 litri, conform datelor APIA, oferite site-ului StiriAgricole.ro.

In urma finalizarii tuturor verificarilor, centrele judetene vor transmite la APIA situatiile centralizatoare cu sumele cuvenite beneficiarilor.

La randul sau APIA Central transmite aceste situatii la Ministerul Agriculturii, care stabileste prin Ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, cantitatile de motorina ce beneficiaza de ajutor de stat. Dupa aprobarea de catre Ministerul Finantelor Publice a deschiderii creditelor bugetare din MADR, se alimenteaza contul APIA, care va vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor, conform art 9 din Hotararea de Guvern nr. 1174/2014 si art. 9 din Ordinul Ministrului Agriiculturii nr. 1727/2015.

Noua rata a accizei reduse este consemnata in Hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a informat recent ca fermierii care trebuie sa incaseze ajutorul de stat la motorina trebuie sa-si deschida noi conturi la Trezorerie.

„Pentru beneficiarii schemei de ajutor pentru reducerea accizei la motorina folosita in agricultura, prevazuti la art. 4 din HG 1174/2014, altii decat institutiile publice, va comunicam ca s-a deschis contul 50.70.65. Astfel, beneficiarii ajutorului de stat vor depune la Centrele judetene APIA noile conturi pana la autorizarea la plata a sumei cuvenite sub forma ajutorului la motorina”, informeaza APIA.

Fermierii au putut depune la APIA, pana la data de 4 august, inclusiv, cererile prin care solicita subventionarea motorinei folosita in agricultura, conform Ordinului MADR 1727/2015. Potrivit actului normativ, agricultorii au avut la dispozitie 15 zile lucratoare de la publicarea Ordinului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE