Prognoza agrometeo 15 – 20 februarie: ploi pe intreg teritoriul agricol

Facebook
Twitter

Vremea mai calda de la inceputul perioadei 15 – 20 februarie va intra intr-un proces de racire, aceasta devenind normala, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3…7°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si -5…4°C in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -1…9°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -9…4°C in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Deficite moderate de apa in sol se vor inregistra izolat in nordul si
nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile mentionate, ritmurile de vegetatie ale culturilor de toamna se vor desfasura lent in zonele de campie, iar in restul tarii, plantele isi vor mentine starea de repaus vegetativ.

La cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in epoca optima vor predomina fazele de aparitie a frunzei a treia si infratire (50-100%), iar la cele semanate dupa data de 20 octombrie 2017, rasarirea si formarea frunzei a treia (25-100%). Starea de vegetatie se va mentine in general medie si buna, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic.

In sudul, sud-estul si estul tarii, rapita semanata in perioada optima isi va continua infrunzirea (6-11 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive, densitatea fiind redusa.

La speciile pomicole si viticole se va mentine starea de repaus biologic, in toate plantatiile.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari faziale la cerealierele de toamna, executarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Controlul biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE