MADR aloca 100.000 euro pentru Fondul International pentru Dezvoltare Agricola

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent o un proiect de Hotarare privind contributia voluntara a Romaniei cu suma de 100 000 dolari SUA la reconstituirea resurselor financiare ale Fondului International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), pentru anul 2018.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA) este o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, care are ca principal obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare destinate dezvoltarii agriculturii, precum si de a servi ca centru pentru dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare in statele membre FIDA. FIDA a fost infiintat printr-un acord adoptat in 1976 si intrat in vigoare in noiembrie 1977.

Resursele financiare ale FIDA se constituie, in principal, prin trei modalitati: contributia statelor membre (purtand denumirea de reconstituire), veniturile provenite din imprumuturi si investitii.

In componenta FIDA intra aproximativ 166 state membre impartite in trei categorii: – Categ. I – state dezvoltate, Categ. II – state exportatoare de petrol, Categ. III – state in curs de dezvoltare.

Romania, stat membru FIDA este considerat stat in curs de dezvoltare, fiind incadrat in categoria III. Romania este membru fondator al FIDA, prin semnarea la 22 martie 1977 si respectiv, ratificarea prin Decretul 390/1977, a Acordului privind crearea acestuia. Romania a participat voluntar cu contributii, dupa cum urmeaza: 2002 si 2003 – 50 000 USD (conform Hotararii Guvernului nr. 175/1996), 2004 si 2005 – 100 000 USD (conform Hotararii Guvernului nr.1460/2002), 2008 -2009 – 100 000 USD (conform Hotararii Guvernului nr.1410/2006).

Romania s-a angajat sa participe la reconstituire fondurilor Fondului International pentru Dezvoltare Agricola 2018 prin Memorandumul nr.277144 din data de 7.02.2017, cu suma de 100 000 dolari SUA in doua transe egale, la reconstituirea resurselor FIDA, pentru 2018.

Contributia Romaniei la FIDA este deosebit de importanta avand in vedere importanta agriculturii si securitatii alimentare in cadrul agendei internationale, precum si performanta in crestere a FIDA in arii cheie precum eficienta si durabilitatea proiectelor programelor sale.

In vederea indeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila este necesara implicarea si contributia tuturor statelor membre. In virtutea demersului sau, de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Romania isi poate demonstra implicit prin aceasta contributie voluntara capacitatea si posibilitatea de a participa la guvernanta economica regionala si globala.

Totodata pe parcursul pregatirii Presedintiei rotative a Consiliului UE, astfel de contributii denota dorinta si capacitatea statului respectiv de angrenare in mecanismul de rezolvare a aspectelor deficitare prezente in statele beneficiare ale programelor de sprijin oferite de Organismele ONU.

Astfel, Romania poate participa activ in luarea deciziilor in cadrul FIDA si are posibilitatea de a-si promova interesele nationale in cadrul unui sistem de cooperare regionala.

Avand in vedere ca algoritmul de calcul privind repartizarea numarului de voturi aferent fiecarui stat membru tine cont inclusiv de contributiile voluntare, aceasta participare la prezenta reconstituire a fondurilor va contribui la sporirea profilului de tara al Romaniei prin alocarea unui numar mai mare de voturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE