Prognoza agrometeo 21 – 27 februarie: ninsoare si intensificari ale vantului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -5…5°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si -9…4°C spre sfârsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -5…9°C, pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -12…3°C in cea mai mare parte a teritoriului, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, producându-se inghet la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vântului, la nivelul intregii tari.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grâu de toamna pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei, izolat se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Culturile de toamna si speciile pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole ale tarii. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

Culturile de orz si grâu de toamna, functie de data semanatului vor inregistra fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (20-100%).

Rapita infiintata in perioada optima se va afla in faza de infrunzire (7-13 frunze), in majoritatea zonelor de cultura.

La pomii fructiferi si vita de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea controlului biologic in vederea determinarii viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri) in vii si livezi;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE