6 masuri impotriva efectelor sezonului inundatiilor pe care orice gospodar trebuie sa le ia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru gospodarii, primavara este anotimpul celor mai mari riscuri. Perioadele tarzii de inghet, precipitatiile in cantitati ingrijoratoare, incendiile de vegetatie produse din cauza masurilor necorespunzatoare de igienizare, alunecarile de teren si inundatiile sunt marile probleme cu care gospodariile din Romania se confrunta in aceasta perioada. Dintre toate acestea, inundatiile reprezinta un pericol cu repetitie pentru zonele in care indiguirea nu a fot facuta corect sau chiar deloc. Gospodarii sunt obligati insa sa ia masuri de protejare a caselor. Din acest motiv, iata cateva solutii pentru casa si gospodaria ta inainte de venirea primaverii.

6 masuri impotriva efectelor sezonului inundatiilor pe care orice gospodar trebuie sa le ia:

1. Verifica structura acoperisului

De multe ori, anotimpul rece lasa urme asupra casei tale, iar una dintre cele mai afectate parti este acoperisul. Pot aparea microfisuri, unele tigle se pot desprinde, iar integritatea acoperisului tau poate fi pusa in pericol inainte de venirea ploilor din sezonul de primavara. Apeleaza la un sistem de acoperisuri care sa iti rezolve problemele inainte sa te trezesti ca apa rezultata in urma ploilor se va infiltra in casa.

2. Etansarea beciului si a casei

Bunurile din casa se pot transforma foarte usor in pagube insemnate in urma inundatiilor de primavara. Etansarea beciului si a casei devine astfel foarte importanta, motiv pentru care trebuie sa folosesti mereu finisaje de calitate, care sa reziste in conditii dificile.

3. Asigura-te ca ai destule provizii in gospodarie

Drumuri blocate, zone inaccesibile si zile intregi in care anumite parti sunt complet rupte de tara. Acesta este un scenariu regasit anual, din pricina inundatiilor. Pentru a putea trece cu bine peste astfel de provocari, proviziile sunt obligatorii in orice gospodarie. Vei avea nevoie de hrana uscata si de medicamente care sa acopere necesarul pentru cateva zile pentru tine si familia ta.

4. Evita riscurile produse de apa contaminata

Tot la capitolul proviziilor intra si apa, pe care trebuie sa o tii imbuteliata in aceasta perioada. Nu folosi sub nicio forma apa care ar putea fi contaminata de inundatii, nici pentru consumul propriu si nici macar pentru spalatul vaselor, prepararea mancarii sau igiena personala.

5. O pompa pentru eliminarea apei din gospodarie

Pentru a putea scapa de apa din casa, subsol si gospodarie, este important sa ai in magazie o pompa speciala de mare volum. De asemenea, foloseste-te de sacii de nisip pentru a putea oferi un minimum de protectie in fata viiturii.

6. Care sunt recomandarile ISU

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati a emis un scurt manual de instructiuni pentru gospodari in caz de inundatii. Specialistii recomanda invatarea semnalelor de alarmare transmise prin sistemul protectiei civile si pastrarea la indemana a unui stoc de provizii pe care il poti lua cu tine daca trebuie sa evacuezi de urgenta. ISU recomanda ca autoritatile sa fie anuntate de fiecare data cand se produce o noua alunecare de teren sau un accident major din pricina inundatiilor.

Intr-o situatie de criza de acest fel, e important sa ai mereu un telefon prin care sa poti comunica si verifica informatiile oficiale, dar si buletinele meteo.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Christian Camus

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE