PRODUCĂTOR CERTIFICAT BIO: Mi se reproşează faptul că magiunul meu e scump

Facebook
Twitter

Piața românească e invadată de produse etichetate ca fiind tradiționale, însă lipsa unor standarde privind fabricarea dulcețurilor, a cârnaților sau pâinii tradiționale lasă loc liber produselor de proastă calitate.

Bibiana Stanciulov, unicul acționar al Sonimpex, compania care produce magiunul de prune Topoloveni, spune că românii consumă produse de proastă calitate, dar ieftine, deoarece nu știu de fapt ce mănâncă. „Este ieftin să imporți un kilogram de pastă de fructe, îi mai pui niște gelatină și arome și merge. Se aduce pastă de fructe cu butoaiele, la un dolar kilogramul”, spune patroana de la Sonimpex.

Numai că aceste produse de calitate proastă se vând și ieftin, iar prețul este cel care cântărește cel mai mult în decizia unui consumator. „Sunt oameni bolnavi de diabet și mulți care nu știu că au această boală și au venituri mici. Acești oameni, la raft, vor alege produsele gen marcă proprie, pentru că sunt mai ieftine, se vând cu 7-8 lei. Magiunul de Topoloveni costă mai mult de atât. Mi se spune că magiunul meu e scump, dar nimeni nu mă întreabă ce profit am avut în ultimii doi ani. Mă acuză și că eu, un IMM, am forțat Ministerul Agriculturii să standardizeze magiunul de prune. Dar nu e oare normal ca oamenii să consume ceea ce scrie pe etichetă și nu produse pline de coloranți și chimicale? Din păcate, producătorii români chiar produc bio și e foarte scump să obții certificările necesare. În Austria, s-au eliminat conservanții, dar austriecii aruncă peste gard la noi produsele viu colorate”, ne-a declarat Bibiana Stanciulov.

Un kilogram de magiun de Topoloveni se obține din 5 kilograme de prune din cel puțin 4 soiuri. Magiunul se prepară după o metodă tradițională, atestată documentar din 1914. Pentru a păstra integral calitățile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune Topoloveni este preparat în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, magiunul de Topoloveni nu are nevoie de conservanți

Ca o recunoaștere a calității magiunului de Topoloveni, Comisia Europeană a aprobat în 2013 două programe de promovare a produsului peste hotare. Primul dintre acestea, cu o valoare de 981.000 euro, are în plan promovarea produsului în Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă, iar primele acţiuni vor avea loc luna aceasta, începând cu 23 noiembrie când Magiunul de prune Topoloveni va fi la Târgul Igeho din Basel, Elveţia. Cel de-al doilea proiect pe fonduri europene a fost listat oficial de câteva zile, Sonimpex Topoloveni fiind singurul producător român care va primi bani pentru promovarea principalului său produs- magiunul de prune- în America de Nord și Orientul Mijlociu, acest proiect având o valoare totală de 544.000 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE