porci de vanzare

Prețurile la carnea de porc au luat-o razna în Rusia. Companiile din țară cer ajutor de la Putin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cei mai mari procesatori de carne din Rusia, printre care Dubki (unul dintre cei mai mari producători de cârnați din țară) au trimis o scrisoare deschisă președintelui țării, Vladimir Putin, prin care solicită eliminarea interdicției aplicate importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană, măsură care a cauzat deja “o situație catastrofală” pe piață. 

“Am devenit ostaticii situației, deoarece producătorii locali de carne de porc nu fac față cererii de materii prime. Pentru a limita cererea aceștia cresc prețurile pe cât posibil, profitând de situația fără speranță în care ne aflăm și incapacitatea noastră de a satisface cererea pieței. Livrările sunt făcute în cantități limitate și nu acoperă nici măcar o treime din volumul necesar. Drept urmare, prețul materiilor prime a crescut cu aproape 70% în ultimele două săptămâni datorită lipsei proviziilor din import”, arată scrisoarea, citată de agrobroker.ro

Semnatarii scrisorii cer ca președintele să rezolve această situație prin permiterea revenirii cărnii neprocesate pe piața rusească, ceea ce va permite creșterea naturala a industriei producătoare și procesatoare de carne de porc din țară și evitarea falimentelor din industria procesatoare de carne.

Președinția rusă înca nu a reacționat la scrisoare.

Prețul cărnii de porc va crește substanțial în Rusia

Deși autoritățile rusești au asigurat participanții la filiera cărnii din țară că interzicerea importurilor din UE nu va avea efecte negative asupra pieței locale de carne, prețul cărnii de porc a crescut în Rusia cu 15-20% în ultimele două săptămâni și sunt în continuă creștere, arată statisticile oficiale.

Situația este cea mai gravă în regiunea Kaliningrad, regiune care era dependentă aproape în totalitate de importurile de carne de porc – în special materii prime pentru producția de cârnați. Interdicția a devenit o problemă reală pentru procesatorii din regiune – aceștia se aprovizionau până nu de mult de la furnizori din Olanda, Germania, Polonia și alte state membre UE, dar acum acest canal de aprovizionare a fost întrerupt.

Problema este accentuată și de faptul că procesatorii din regiune nu pot apela la surse alternative, ca America de Sud sau Canada, pentru că autoritățile sanitar-veterinare încă nu au relaxat interdicțiile asupra produselor acestor țări din anul trecut. Multe regiuni din centrul Rusiei au, de asemenea, interdicții la exportarea cărnii, tocmai din cauza prezenței pestei porcine africane.

De la introducerea interdicției asupra importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană prețurile au crescut în Rusia cu 20%, iar autoritațile se așteaptă ca această tendință să se mențina și în următoarele săptămâni.

Sursa: www.agrobiznes.md

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE