Rusia a interzis importurile de bovine și carne de vită din România. Boala vacii nebune revine?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea sanitar-veterinară rusă, Rosselkhoznadzor, a interzis importurile de bovine, carne de vită și produse din carne de vită din România, motivând că există riscul ca acestea să provină de la animale care sufereau de encefalopatie bovină spongiformă, adică boala vacii nebune.

Interdicția se aplică și importurilor de proteină, furajelor care conțin această proteină, transmite agenția Itar-Tass, citând un comunicat al autorității sanitar-veterinare ruse.

În luna mai, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a declarat România țară liberă de boala vacii nebune. Numai că acest statut a fost ridicat începând cu data de 27 iui, ca urmare a unui raport al unui oficial OIE, care a semnalat un caz în localitatea Chinteni, județul Cluj.

Totuși, potrivit datelor publicate de ANSVSA în luna martie a acestui an, în România nu a fost niciodată diagnosticată boala vacii nebune. Mai mult decât atât, decizia Rosselkhoznadzor vine după ce Uniunea Europeană a interzis importurile din Crimeea, inclusiv cele de produse agroalimentare, și a semnat acorduri istorice cu Republica Moldova și Ucraina.

Totodată, Uniunea Europeană a cerut Organizației Mondiale a Comerțului să convingă Rusia să ridice interdicția privind importurile de carne de porc din statele membre. Măsura va fi discutată în cadrul unei întâlniri speciale, care va avea loc pe 10 iulie.

Interdicția a fost instaurată după apariția focarelor de pestă porcină, boală care în prezent este ținută sub control. Comisarul european pentru Comerț, Karel De Gucht, a declarat că menținerea interdicții este disproporționată, discriminatorie și nu ține cont de datele științifice prezentate de autoritățile europene.

După ce producătorii români de carne au fost implicați fără să fie vinovați în scandaluri la nivel european, cum este cel al cărnii de cal, exporturile de carne de cal și de vită pe această piață s-au redus drastic. În acest context, ANSVSA a făcut eforturi pentru redeschiderea altor piețe, cum este cea chineză, turcă și rusă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE