septembrie 30, 2022

România, țară cu risc neglijabil pentru “boala vacii nebune”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România a primit din partea Organizației Internaționale pentru Epizooti (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru “boala vacii nebune”.

“Săptămâna trecută, în cadrul OIE, i-a fost înmânat României, în premieră, certificatul prin care se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru encefalita spongiformă bovină, respectiv boala vacii nebune. Acest certificat arată că tot ceea ce facem în România în sectorul sanitar-veterinar are rezultate pozitive pentru siguranța cetățeanului și asigurarea sănătății animale”, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, citat de Agerpres.

Potrivit directorului general al ANSVSA, Cristian Doicu, România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, “standardul de top din cele trei pe care le emite’.

“În urma analizelor efectuate în ultimii șapte ani și a unor chestionare pe care le-am completat, OIE a ajuns la concluzia că îndeplinim toate criteriile care dovedesc că riscul pentru Encefalita spongiformă bovină în România este unul neglijabil. România a obținut standardul de top din cele trei ale OIE”, a spus Doicu.

OIE are trei standarde privind evoluția bolii vacii nebune, primul — standard nedeterminat, cel de-al doilea — standard controlat, iar cel de-al treilea, cel mai avansat, standard neglijabil.

Din cele 178 de state membre OIE doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul țărilor risc nedeterminat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE