Ministerul Economiei invită italienii la pământul românesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Italia, la Roma, ministrul economiei, Andrei Dominic Gerea, a avut joi, 30 ianuarie, o întrevedere cu ministrul italian al dezvoltării economice, Flavio Zanonato, iar vineri, 31 ianuarie, s-a întâlnit cu Riccardo Maria Monti, președintele  ITA – Italian Trade Agency (ICE – Agenția de Promovare în Străinătate și Internaționalizare a Societăților Italiene), căruia i-a vorbit de agricultura românească.

În cadrul convorbirilor, avute cu omologul sau italian, principalele subiecte  s-au referit la perspectivele colaborării economice şi ale activităţii investiţionale bilaterale, cei doi demnitari convenind ca cele două Guverne să găsească în continuare forme adecvate de stimulare şi diversificare a relaţiilor economice, atât prin proiecte comune la nivelul marilor companii, cât şi în sectorul IMM, preponderent în structurile economice ale celor două economii.

Un element care poate contribui la menţinerea nivelului interesului comunităţii de afaceri italiene pentru piața românească îl reprezintă posibilitatea cooperării în procesul de atragere şi utilizare a fondurilor structurale, având în vedere experienţa Italiei în acest domeniu.

Ministrul român al economiei a invitat investitorii italieni să participe în continuare la finalizarea procesului de privatizare din sectorul energetic, precum şi la efectuarea de investiţii directe de capital în proiecte de modernizare a infrastructurii şi a sectorului industriei.

La întâlnire au mai participat Mario Cospito, consilier diplomatic al ministrului italian, şi Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia.

Totodată, în marja vizitei de lucru pe care a efectuat-o, în Italia, la Roma, ministrul economiei, Andrei Dominic Gerea, a avut vineri, 31 ianuarie, o întrevedere cu Riccardo Maria Monti, președintele  ITA – Italian Trade Agency (ICE – Agenția de Promovare în Străinătate și Internaționalizare a Societăților Italiene). Ministrul Gerea şi președintele Monti au analizat perspectivele colaborării economice şi a activităţii investiţionale bilaterale în vederea identificării unor noi proiecte comune de cooperare economică. Au fost discutate subiecte precum programele de dezvoltare în domeniile infrastructurii (transport, mediu, energie, construcții) și a investițiilor în perioada 2014-2020, in domeniul cooperarii comerciale în industrie, agricultura și tehnologia informație, participarea la Expo Milano 2015.

Cu aceasta ocazie, ministrul român al economiei a apreciat investițiile directe din țara noastră, care se ridica la o valoare de 1,6 miliarde de euro. In context demnitarul roman si-a exprimat speranța unei implicări şi mai pregnante a ICE în atragerea de investitori italieni în Romania, având în vedere îmbunătăţirea mediului investiţional, prin recomandarea României ca destinaţie importantă pentru extinderea investiţiilor italiene în străinătate, dar si interesul investitorilor italieni pentru potențialul României în industria agroalimentară. Ministrul Andrei Dominic Gerea a prezentat, de asemenea, potențialul romanesc cu privire la resursele minerale, petrochimie și industria de apărare precum și dorinţa Guvernului român de privatizare a unor companii de stat. Au fost amintite, în acest sens, S.N. PLAFAR S.A. București, S.C. SANEVIT 2003 S.A. Arad precum și necesitatea unui cumpărător pentru compania OLTCHIM S.A. Râmnicu Vâlcea.

La această întrevedere au participat, ca invitați speciali, Massimo Ghione, director general adjunct și director de vânzări al companiei Alenia Aermacchi şi Giovanni Villabruna, director Ansaldo Nucleare România. Din delegaţia Agenției ICE au făcut parte: Filippo Lanciotti, director, biroul de comunicare instituțional; Roberto Lovato, manager al diviziei alimentare,Carlo Ferrari, consilier al diviziei de investiții străine directe, Margherita Lo Greco, Fabrizio Camastra, consilieri în cadrul departamentului hi-tech, industria serviciilor, produse strategice; Mary D’Alessio, consilier. Din partea română au participat Mihaela Barbu, consilier DCERI și Marius Cristea, consilier economic BPCE Roma.

Tot în cadrul acestei întâlniri au fost trecute în revistă stadiul și perspectivele colaborării comercial-economice bilaterale. Evoluţia comerţului bilateral dintre cele două ţări şi-a menţinut tendinţa pozitivă şi în condiţiile crizei mondiale. Italia este unul din principalii parteneri comerciali ai României,  ocupând  în ultimii ani locul 2, cu o pondere de 11,32% în volumul total al comerţului exterior al ţării noastre. La data de 31 decembrie 2013, erau înregistrate în România un număr de 37.000 de societăți comerciale (locul 1) cu un capital investit de 1,6 miliarde euro (locul 6). Conform ultimelor date statistice la data de 31.10.2013, schimburile bilaterale comerciale însumau un total de 9,9 miliarde euro (indicând o creștere de 2,6% față de aceeași perioadă a anului 2012).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE