Agricultura inteligentă. Cum putem produce mai multe alimente cu resurse mai putine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Până în 2050 se preconizează o creștere cu 60% a cererii alimentare la nivel mondial. La aceasta se adaugă faptul că resursele sunt limitate.

În acest context, Copa-Cogeca a subliniat cu ocazia conferinței „Feeding the World in 2050”, organizată sub auspiciile Săptămânii Verzi de la Berlin, cele mai bune metode de a practica agricultura inteligentă și a produce o cantitate mai mare de alimente folosind mai puține resurse. În momentul de față, opt sute patruzeci și două de milioane de persoane se confruntă deja cu foamea cronică, iar cererea de produse alimentare este în creștere. Provocarea căreia trebuia să îi facă față fermierii este aceea de a produce mai multe alimente pe baza unei cantități mai mici de resurse, dând dovadă de eficiență și spirit innovator, adică să practice o agricultură inteligentă.

În acest context, accesul la nutrimente este esențial. Dacă îngrășămintele sunt folosite în mod corespunzător, ele le vor asigura agricultorilor o productivitate mai mare, iar consumatorilor securitatea aprovizionării, toate acestea cu un impact de mediu cât mai redus. Agricultura inteligentă, de precizie este unul dintre vectorii creșterii ecologice.
Un studiu recent al Comisiei Europene a arătat că ar trebui folosită o cantitate de două ori mai mare de îngrășăminte pentru a asigura o cantitate suficientă de alimente până în 2050, potrivit Copa-Cogeca. Cu toate acestea, susțin reprezentanții Copa-Cogeca, UE a abolit utilizarea unui număr mare de produse fitosanitare, fără o bază științifică în acest sens, chiar și în circumstanțele în care nu existau soluții alternative, fapt care a dus la scăderi ale producției cu până la 30%.

„Agricultorii europeni au fost nevoiți să reducă cu 36% cantitatea de îngrășăminte utilizată. Acest lucru este inacceptabil. Agricultorii nu vor mai putea produce alimentele pe care și le doresc consumatorii europeni. Constatăm semne promițătoare în sectorul energetic, pe fondul utilizării de către anumiți agricultori a energiei regenerabile, de exemplu a biogazului, ca sursă de electricitate. Trebuie să lansăm o abordare similară și în ceea ce privește nutrimentele. Dacă dorim să facem față cererii alimentare tot mai mari la nivel mondial, trebuie să producem mai mult și mai bine, dând dovadă de mai mult spirit inovator la nivelul exploatației agricole”, a subliniat Arnaud Petit, directorul departamentului Produse de bază și comerț din cadrul Copa-Cogeca.

COPA COGECA este forumul tutelar al PRO AGRO și una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles. Organizația acoperă 25 de sectoare agricole și tratează probleme precum : viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, agricultura inteligentă, pieţele mărfurilor agricole etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE