La începutul anilor `90, un turist care a vizitat Polonia a trecut și pe la un muzeu dedicat agriculturii. Angajații instituției i-au prezentat un tractor dăruit de americani după cel de-al doilea Război Mondial. În vreme ce tractorul duduia, scoțând un fum albăstrui, dincolo de gardul muzeului, turistul a văzut un țăran arându-și terenul cu un plug tras de cal.
Această povestioară arată nivelul de mecanizare de care dispunea agricultura poloneză în urmă cu 25 de ani, când într-un muzeu se găsea tehnologie mai modernă decât cea accesibilă agricultorilor. În acea vreme, în Polonia existau circa 2 milioane de ferme. Exista un număr mare de cooperative agricole, dar cele mai multe ferme erau de subzistență, iar proprietarii lor se luptau să-și ducă traiul de pe o zi pe alta. Mulți dintre ei aveau slujbe la oraș sau în alte domenii, ca să aducă venituri în casă.
Agricultura inteligentă. În ultimii 25 de ani, situația s-a schimbat, iar Polonia pare că a intrat în „epoca de aur a agriculturii”, după cum spune Jerzy Wilkin, profesor de economie la Universitatea din Varșovia. „Niciodată nu au intrat atât de mulți bani în agricultură”, arată acesta, potrivit The Economist.
Cheia schimbării paradigmei în agricultura poloneză a constituit-o aderarea acestui stat la Uniunea Europeană, în 2004. La acea vreme, fermierii polonezi erau cei mai vehemenți oponenți ai aderării. După ce au intrat în comunitate, fermierii și-au dat seama că pot obține bani pentru a-și transforma fermele de subzistență în afaceri profitabile. S-au pus pe treabă, iar veniturile fermelor s-au triplat în ultimii 10 ani.
Agricultura inteligentă. Creșterea veniturilor a venit atât pe fondul accesării finanțărilor europene, dar și al încasării subvențiilor. Limita pentru a beneficia de subvenție a fost stabilită la un hectar, fapt care le-a permis și fermierilor mici să poată obține plățile complementare. Nici statul nu a stat degeaba: valoarea fondurilor destinate sectorului agricol s-au triplat de la aderare și până în prezent.
Astfel, agricultura poloneză s-a schimbat la față. Sectorul laptelui, spre exemplu, a înflorit și a atras producători de talie internațională, fapt care a contribuit la creșterea investițiilor și a exporturilor.
Agricultura inteligentă. Oficialii polonezi au arătat că în 2013 exporturile de produse agroalimentare s-au majorat cu 11,5% față de 2012, până la 27 de miliarde de dolari. Anul trecut, Polonia a reușit să surclaseze China, devenind cel mai mare exportator de mere. Importurile s-au cifrat la 19 miliarde de dolari, astfel că soldul pozitiv al balanței schimburilor comerciale cu produse agroalimentare a fost de 7,8 miliarde de dolari. Pentru acest an, oficialii se așteaptă la un avans de 10% a exporturilor.
Totuși, și polonezii mai au multe de făcut. Profesorul Jerzy Wilkin spune că jumătate din fermele poloneze produc doar pentru autoconsum. Plata subvențiilor i-a făcut pe unii să nu lucreze terenul, astfel că, în loc să contribuie la creșterea economiei, unele ferme doar consumă bani publici.
Totodată, criza din Ucraina va avea efecte negative și asupra fermelor din Polonia. Anul trecut, exporturile către Federația Rusă s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari, dar Moscova are obiceiul de a interzice importurile din state care o deranjează, iar Polonia, ca urmare a poziționării în conflictul cu Ucraina face acest lucru. De aceea, fermierii polonezi ar putea fi pe lista celor care vor resimți din plin furia Kremlinului față de sancțiunile impuse de UE.