Ca reacție la noul Pachet Climă și Energie prezentat de Comisia Europeană, Copa-Cogeca a subliniat avantajele considerabile ale biocombustibililor folosiți în transport pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței energetice. Copa-Cogeca a avertizat că pachetul nu este suficient de ambițios în ceea ce privește obiectivele de energie regenerabilă, precum biocombustibilii.
„Este esențial ca măsurile existente prevăzute în Directiva privind calitatea combustibililor pentru a reduce intensitatea carbonului din combustibili să facă parte în continuare din cadrul european 2030 privind schimbările climatice și energia. Este o ocazie ratată”, a subliniat Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.
Acesta a adăugat: „Biocombustibilii europeni oferă soluții eficiente și rentabile pentru reducerea emisiilor de carbon din transport, însă pentru ca sectorul să se dezvolte în continuare este necesar un cadru fiabil și stabil.
„Nu este suficientă stabilirea unei ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a respecta agenda europeană privind schimbările climatice. În afară de aceasta sunt necesare ținte privind sursele de energie regenerabilă, iar astfel de ținte ar trebui să includă o țintă secundară specifică pentru energiile regenerabile folosite în transport. În lipsa unor ținte naționale obligatorii privind energiile regenerabile și a unor ținte secundare pentru energiile regenerabile folosite în transport în pachetul climă și energie 2030, energia consumată va proveni în mare parte din combustibilii fosili, nu din surse regenerabile, astfel încât ținta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră va fi mai greu de realizat. Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat acesta.
De asemenea, Copa-Cogeca consideră că decizia privind partajarea efortului este un instrument adecvat pentru a asigura contribuția sectorului agricol la angajamentele de reducere a emisiilor de CO2. În cele din urmă, emisiile și absorbțiile de CO2 din sectorul LULUCF (exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură) nu ar trebui incluse automat în angajamentul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar emisiile de CO2 din agricultură nu ar trebui transferate într-un nou pilon al politicii UE privind schimbările climatice, fiind necesară asigurarea flexibilității între țintele LULUCF și decizia privind partajarea eforturilor.