Carnea de porc se ieftinește pe fondul embargoului impus de Federația Rusă. Piața românească este invadată de mari cantități la prețuri de dumping

Facebook
Twitter

Embargoul impus de Federația Rusă produselor din spațiul Uniunii Europene aduce cantități uriașe de carne de porc pe piața din România, provocând crescătorilor români pierderi uriaşe, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, la INDAGRA 2014.

„Intră carcasa de porc refrigerată din Polonia, Olanda, Germania, la un preț pe care noi îl considerăm de dumping, ceea ce face ca producătorii români de carne de porc să nu-și mai poată vinde marfa pe piața din România. Cât timp mai putem face față unei astfel de provocări?”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, la INDAGRA 2014.

Pierderile producătorilor români apar într-o perioadă în care consumul de carne de porc este în creștere, iar fermierii străini sunt cei care profită cel mai mult de acest trend crescător. În ultimele două luni, crescătorii români au vândut carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, după ce în august prețul unui kilogram era de 7,5-8 lei. Acum, carnea din import ajunge pe piața românească la prețuri mult mai mici, de dumping, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasă.

„Cantitățile care trebuiau să ajungă în Rusia sunt pur și simplu aruncate pe piața din România, indiferent de preț”, mai spune preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi.

Nu numai piața cărnii a avut de suferit din cauza embargourilor impuse de Federația Rusă. Și vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie și octombrie cu 25% față de perioada similară din 2013, pe piața românească intrând, după restricțiile impuse de Rusia, cantități mari de lactate produse în UE. Produsele care nu mai ajung în Rusia intră în România la prețuri foarte mici, de dumping, făcând concurență neloială celor românești.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE