Virusul diareei epidemice porcine scumpește carnea de porc

Facebook
Twitter

Depistat pentru prima dată în fermele din statul american Iowa, în luna mai a anului trecut, virusul diareei epidemice porcine s-a extins rapid și generează pagube de milioane de dolari fermierilor, care preconizează o creștere a prețurilor la carnea de porc cu cel puțin 20-30% în perioada următoare.

Ultimul aport al autorităților arată că virusul diareei epidemice porcine a fost depistat și la două ferme din centrul și vestul statului Montana. Deocamdată, nu se cunosc căile prin care acest virus mortal pentru efectivele de porci a pătruns pe teritoriul Statelor Unite, nici cum pot fi tratate animalele bolnave. Animalele tinere sunt cele mai afectate, fapt care pune în pericol aprovizionarea fermelor cu porci pentru îngrășare.

„Virusul diareei epidemice porcine afectează toate categoriile de porci, dar este letal pentru efectivele tinere, cele care au trei săptămâni sau chiar mai puțin. Virusul cauzează episoade de vomă sau diaree, care pot fi atât de severe încât animalele au puține șanse să supraviețuiască”, explică medicul veterinar Marty Zalusky, citat de presa americană.

Situația s-ar putea înrăutăți, în sensul extinderii epidemiei, în contextul în care se apropie sezonul cald. În plus, în curând va debuta perioada de târguri de producători.

După ce au pierdut milioane de animale, fermierii au limitat accesul vizitatorilor în ferme și au început să dezinfecteze toate echipamentele și utilajele, inclusiv camioanele, pentru a limita extinderea bolii. Medicina nu a găsit încă un leac pentru virusul diareei epidemice porcine. Boala nu pune în pericol consumatorii sau personalul care manipulează carnea de porc, însă va determina o creștere semnificativă a prețurilor la carnea și preparatele din carne de porc.

Proprietarul unei piețe de carne din Montana, Seth Hoerman, spune că deja prețurile la producător au crescut cu circa 20-30%. La raft, scumpirea apare mai lent, datorită stocurilor, însă acestea se vor epuiza în curând, subliniază acesta.

„Plătesc dublu pentru anumite tipuri de carne comparativ cu anul trecut. Nu fac achiziții mari deoarece vreau să văd încotro ne îndreptăm”, spune Seth Hoerman.

Datele biroului american de statistică arată că prețul la șunculiță a crescut în această perioadă cu 13% față de intervalul similar din 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE