În luna octombrie 2013, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 0,6%, respectiv cu 2,8%, comparativ cu septembrie 2013, potrivit datelor provizorii publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

În cea de-a zecea lună a anului în curs, au fost sacrificați 358.000 de porci, număr mai mare față de cel înregistrat în septembrie 2013, respectiv 356.000 de capete. Spre comparație, în luna octombrie 2012 au fost sacrificate 398.000 de porci.

În luna octombrie 2013, ponderea sacrificărilor de porcine în unităţile industriale specializate a fost de 93,6% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă în luna octombrie 2013 au crescut cu 8,8%, respectiv cu 10,3%, față de septembrie 2013. Astfel, greutatea în carcasă în luna octombrie 2013 a fost de 28.467 de tone, în creștere față de septembrie 2013, când s-a raportat o cantitate de 27.686 tone.

Față de luna octombrie a anului trecut, numărul și greutatea în carcasă a porcinelor sacrificate a scăzut cu 10,1%, respectiv cu 13,2%. În cea de-a zecea lună din 2012 greutatea în carcasă a fost de 32.809 de tone.

Greutatea medie în carcasă a scăzut în cea de-a zecea lună a acestui an, față de octombrie 2012, cînd greutatea medie în carcasă la porcinele sacrificate a fost de 82,4 kilograme. În luna septembrie a acestui an, greutatea medie a fost de 77,8 kilograme, pentru ca în octombrie să ajungă la 81,2%.

„În perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte”, se arată în comunicatul remis de INS.

Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut atât ca număr de porcine sacrificate, cât şi ca greutate în carcasă cu 1,2%, respectiv cu 1,7%. Dacă media a variat destul de mult, greutatea medie în carcasă la porcinele sacrificate în abatoare a avut o evoluție constantă, de la 80,8 kg în octombrie 2012, la 80,1 kg în septembrie 2013, la 81,2 kg în octombrie 2013.

Consiliul Concurenţei a dat publicității un raport conform căruia produsele din import acaparează piața românească, în detrimentul produselor realizate de firmele românești. Singurul produs care pare să reziste concurenței reprezentate de importuri este carnea de porc.

Share on Facebook