Drama unui fermier în România: dacă rămâi cu porcii nevânduți, mai bine îi lași să moară

Facebook
Twitter

În ultimii ani, crescătorii de porci s-au ferit să crească prețul cărnii de porc înainte de Crăciun și Revelion, pentru a nu pierde și bruma de clienți pe care o aveau Anul acesta, dacă prețul va coborî sub 8-9 lei/kg în viu, crescătorii nu-și vor recupera nici măcar investiția, ce să mai vorbim de profit.

Ioan Iacob Haiduc are 176 de porci, pe care îi crește în ferma sa din Ocna Mureș, România. „Eu nu pot să cresc prețul la carne că rămân fără clienți. Prețul e același ca și anul trecut, de 8-9 lei pe kilogram în viu. Dacă am reuși să îi dăm la acest preț, am reuși să scoatem, pe lângă sumele investite în întreținere, 50-100 de lei pe animal, în funcție de greutate. De fapt, scoți furajele cu care ai hrănit animalele, pentru că dacă le-aș vinde direct, nu aș scoate nici măcar aratul, semănatul și recoltatul”, spune fermierul din Ocna Mureș. La abator, crescătorii primesc doar 6,5 lei pe kilogram în viu, în vreme ce carnea ajunge în magazine la un preț de circa 16 lei/kilogram.

Dacă nu reușesc să dea porcii direct clienților în perioada Crăciunului sau a Anului Nou, fermierii din România au două opțiuni: să îi vândă samsarilor sau abatoarelor pe nimic sau să îi lase să moară de foame.

„Am rămas anul trecut cu doi porci mari și mai degrabă îmi venea să îi las să moară de foame decât să îi dau la abator prin februarie, la cât îmi dădeau pe ei”, mărturisește fermierul român.

Ioan Iacob Haiduc își cultivă singur cerealele pe care le folosește la hrana porcilor, dar și a păsărilor și a celorlalte animale din fermă, pe o suprafață de 48 de hectare. Dacă ar vinde cerealele, nu ar ieși la fel de bine, deoarece samsarii oferă, ca și în cazul animalelor, prețuri de nimic. Anul acesta, au dat 4,5-4,8 bani pe kilogramul de grâu, față de 7,5 bani, cât au dat anul trecut.

Cum au evoluat prețurile la carnea de porc în România

În luna august, prețul unui kilogram de carne de porc în viu din rasa mangalița ajunsese la 28 de lei, potrivit anunțurilor postate de crescători pe internet. Cu numai câteva săptămâni înainte de Crăciun, pentru un kilogram de carne de porc în viu de mangaliță fermierii cer 14 lei.

La fel stă treaba și cu porcul românesc, tradițional. Pe măsură ce se apropie Ignatul, prețurile afișate de crescători scad: de teamă să nu rămână cu animalele nevândute, micii fermieri sunt dispuși să lase din preț numai să le vândă. În medie, aceștia cer între 8 și 11 lei pe kilogram în viu, în funcție de rasă sau de distanța care separă ferma de un mare oraș. Cei care au ferme aproape de municipii pot vinde mai ușor godacii. Cei care sunt la depărtare de acestea, pot doar să spere că prețurile nu vor intra la apă din cauza puterii scăzute de cumpărare a românilor, care nu se mai aruncă la un porc întreg sau un picior, ci aleg să cumpere câteva kilograme, de poftă, renunțând la cârnații și toba de casă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE