Medicii veterinari avertizează cu privire la pericolul pe care îl prezintă cumpărarea și consumul cărnii de porc provenită din surse neverificate.
Avertismentul medicilor veterinari vine în contextul în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la Ignat, iar tăierea porcului este o tradiție. Reprezentanții ANSVSA sfătuiesc populaţia să fie atentă de unde cumpără carnea de porc, să o ducă la examen trichineloscopic dacă nu-i cunosc sursa sau dacă animalul este crescut şi sacrificat în gospodăriile proprii. Mai mult, prepararea acesteia trebuie făcută cu atenție pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.
Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, după sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar:
- verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare,
- asomarea porcului înaintea sacrificării,
- consultanța privind prelevarea probelor după sacrificare și analizele ce trebuie făcute,
- examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.