Consiliul Concurenţei a dat publicității un raport conform căruia produsele din import acaparează piața românească, în detrimentul produselor realizate de firmele românești.

„La nivelul produselor alimentare de bază, selecţionate de către Consiliul Concurenţei, raportul dintre produsele naţionale şi cele provenite din import continuă să fie unul supraunitar. Cu toate acestea, cu excepţia cărnii de porc, pentru toate celelalte categorii de produse (lapte dulce de consum, ouă de găină, carne de pasăre, ulei de floarea soarelui, pâine, mezeluri, vin, n.r.), produsele din import câştigă teren. Laptele dulce de consum şi uleiul de floarea soarelui au înregistrat cele mai mari modificări în această direcţie, în perioada analizată”, se arată în documentul citat.

În anul 2012, din totalul produselor alimentare de bază analizate de Consiliul Concurenţei,  doar 63% din laptele vândut în România a provenit de la vaci din fermele românești.
Proveniența produselor alimentare de bază în 2012:

Lapte dulce de consum:

  • 63% producție internă;
  • 26% producție UE;
  • 1% producție din afara UE.

 Ouă de găină:

  • 88% producție internă;
  •  12% producție UE.

 Carne de porc:

  • 83% producție internă;
  • 17% producție UE.

Carne de pasăre:

  • 84% producție internă;
  • 16% producție UE.

Ulei de floarea soarelui:

  • 63% producție internă;
  • 34% producție UE;
  • 3% producție din afara UE.

Pâine:

  • 84% producție internă;
  • 14% producție UE;
  • 2% producție din afara UE.

Mezeluri:

  • 82% producție internă;
  • 17% producție UE;
  • 1% producție din afara UE.

Vin:

  • 75% producție internă;
  • 21% producție UE;
  • 4% producție din afara UE.
Share on Facebook
Print Friendly