PNDR: In ce situatii gradele de rudenie pot declansa suspiciuni cu privire la conditiile artificiale

Facebook
Twitter

Secretarul de stat in MADR, Sorin Radu, a oferit o serie de clarificari cu privire la situatiile in care gradele de rudenie pot deveni elemente de verificare ale beneficiarilor de fonduri europene prin PNDR.

„Foarte multa lume a invocat ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a constituit debite sau a reziliat contracte doar pentru ca vorbeam de doua proiecte ale unor frati sau rude sau pentru ca ele erau invecinate sau pentru ca aveau documentatie identica. Vreau sa-i asigur pe toti beneficiarii ca in viitor aceste elemente, cum ar fi gradele de rudenie sau documentatii identice, consultanti comuni, vor fi elemente de verificare. Ele pot functiona ca indicii, dar mergând in continuare cu verificarile trebuie sa gasim si alte elemente de substanta cu titlu obiectiv, precum fluxul de numerar sau utilitati comune, de exemplu. Acestea sunt cu adevarat elemente de suspiciune si de incadrare intr-o astfel de tipologie. Grade de rudenie sau consultanti comuni, vor fi elemente de verificare si nu de incadrare a acestor situatii. Este foarte important si vrem sa-i asiguram pe toti beneficiari ca asa vom verifica si vom aborda toata aceasta problematica pe noua programare 2014-2020”, a declarat Sorin Radu, secretar de stat in MADR, potrivit Agerpres.

Conditiile artificiale sunt acele conditii de eligibilitate sau selectie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanti neeligibili in eligibili, de a-si spori punctajul obtinut in cadrul criteriilor de selectie sau de a obtine avantaje financiare mai mari.

Conform Ghidului intocmit de AFIR, crearea conditiilor artificiale pentru accesarea fondurilor europene acordate prin PNDR poate duce la revocarea/ incetarea contractului si la obligarea beneficiarului de a restitui intreaga suma primita ca finantare a proiectului, la care se pot adauga si dobanzi sau penalitati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE