Plata pe inverzire: conditii mai dure din 2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul 2017 aduce pentru fermierii romani conditii mult mai dure in ceea ce priveste plata pentru inverzire. De exemplu, incepand din Campania 2017, procentul obligatoriu de inverzire va fi majorat de la 5%, cat este in prezent, la 7%. Pe langa acest lucru, cei care nu realizeaza acest procent vor fi sanctionati.

„Este adevarat ca procentul obligatoriu de inverzire va creste de la 5 la 7%, incepand cu Campania 2017. Acest lucru se aplica pentru fermierii care detin peste 15 hectare. Este un regulament european la care si Romania trebuie sa se alinieze. Am beneficiat pana acum de un regim mai bland sa spunem, deoarece noua Politica Agricola Comuna (PAC) a fost la inceput, insa din 2017 vor exista conditii mai dure”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

De asemenea, incepand cu 2017, fermierii care nu vor reusi sa atinga procentul obligatoriu de inverzire vor fi supusi sanctiunilor. Mai multe detalii sunt oferite de directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Mures.

„In 2015-2016 exista obligativitatea ca 5% din exploatatia fermierului sa indeplineasca aceste conditii cumulative, diversificarea culturilor, intretinerea suprafetelor de pajisti permanente si prezenta zonelor de interes ecologic si daca aferent acestor ani fermierii nu realizau acest procent de 5% pentru cele trei conditii cumulative de indeplinit nu erau sanctionati. De exemplu, daca un fermier avea 100 de hectare de teren si doar 3% din exploatatia agricola indeplinea acel procent de inverzire, nu era penalizat, ci era platit pentru aproximativ 70 de hectare la banii pe inverzire. Din campania 2017 nu numai ca acest procent va creste de la 5 la 7%, dar daca nu se realizeaza acest procent vor fi sanctiuni. De exemplu, daca fermierul realizeaza 5,5%, pentru 1,5% vor fi reduceri de la plata aferente acestei scheme de plata si probabil vor fi si sanctiuni. E prematur de spus deoarece nu exista deocamdata cadrul legislativ, ci doar o directiva europeana la care se va alinia si tara noastra. La acest capitol, pot spune ca la nivelul judetului Mures fermierii au fost foarte bine informati si nu am avut probleme deosebite la platile pentru aceasta componenta, destul de consistenta. In anul 2015 a fost de circa 50 de euro/hectar pentru inverzire”, a declarat Ovidiu Savasca, directorul APIA Mures, pentru publicatia Zi de Zi Mures.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, in circa 72% din suprafata agricola a Uniunii Europeane se implementeaza cel putin o schema de inverzire (diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente).

La nivelul Uniunii Europene, 75% din totalul terenurilor arabile sunt eligibile in privinta cerintei de diversificare a culturilor.

De asemenea, aproape 70% din totalul terenurilor arabile din UE fac obiectul zonelor de interes ecologic, cu 14% din terenurile arabile declarate deja ca fiind zone de interes ecologic. Cifrele arata ca majoritatea fermierilor au ales sa isi indeplineasca obligatiile de inverzire prin declararea zonelor de interes ecologice productive (culturi care fixeaza azotul, culturi secundare), utilizant mai putin elementele de peisaj.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE