Comisia Europeana a realizat recent o serie de modificari asupra normelor prin care se stabileste eligibilitatea terenurilor agricole pentru plata pe inverzire.
Mai exact, noile schimbari isi propun sa ofere o mai mare flexibilitate fermierilor in a respecta mai multe angajamente pentru zonele de interes ecologic (ZIE).
„Noile reguli au intrat in vigoare la 3 iulie, ceea ce le va permite agricultorilor sa respecte mai multe obligatii in cadrul schemelor de agro-mediu, in scopul de a primi platile directe. Noile norme urmaresc, de asemenea, imbunatatirea performantei in agricultura, concomitent cu protejarea mediului inconjurator”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.
Normele benefici pentru mediu impun fermierilor sa diversifice culturile, sa pastreze pajistile permanente si sa dedice cel putin 5% din suprafata arabila „zonelor de interes ecologic”.
Principalele modificari introduse de noile reguli:
– simplificarea definitiei pentru zonele de interes ecologic, precum si conditiilor pentru ca un teren sa fie desemnat ca atare;
– mai multa flexibilitate pentru statele europene in ceea ce priveste perioada permisa pentru diversificarea culturilor, in functie de conditiile climatice din fiecare tara;
– definitii mai clare pentru zonele de interes ecologic, desemnate ca terenuri situate in camp;
– eliminarea termenelor limita pentru insamantarea culturilor secundare;
– permiterea unui amestec de specii pentru zonele de interes ecologic pentru dezvoltarea unor culturi fixatoare de azot;
– interzicerea utilizarii pesticidelor pe zonele de interes ecologic productive si potentia productive.
Desi noile norme au intrat in Vigoare, Comisia Europeana precizeaza ca acestea nu trebuie aplicate la nivel national pana in 2018. Cu toate acestea, statele UE au libertatea de a pune in aplicare imediat aceste noi reguli, in sprijinul fermierilor.
Pentru a beneficia de platile pentru inverzire (schemele de plata pentru clima si mediu), agricultorii care solicita SAPS trebuie sa aplice si pentru diversificare culturilor, precum si pentru mentinerea unei zone de interes ecologica. Aceasta din urma se aplica doar fermelor care lucreaza peste 15 hectare.