Cum se va acorda sprijinul cuplat pentru crescatorii de animale din 2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conditiile de accesare a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic urmeaza sa fie din nou schimbate. Mai exact, Ministerul Agriculturii doreste sa adopte o serie de masuri legislative cu ajutorul carora sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) sa fie distribuit la un numar cat mai mare de animale.

Principala modificare solicitata de Romania vizeaza sprijinul cuplat la vaca de lapte unde se doreste o scadere a efectivului minim de la 10 capete la 5 capete.

“Pentru perioada 2017-2020 exista cateva modificari foarte importante pentru crescatorii de bovine de lapte care vor accesa SCZ-ul. In primul rand, in toate zonele cu agricultura clasica, deci care nu se afla in zonele cu constrangeri naturale, efectivul eligibil va fi de 5 capete. Mai exact, daca fermierul are 10 capete, dar 5 sunt eligibile, pentru cele 5 va primi sprijin cuplat. Nu o sa mai fie obligat sa detina 10. Bineinteles, se mentin conditiile de control si registru al animalelor, pentru care se solicita SCZ. De asemenea, o alta modificare va fi cresterea varstei maxime de la 8 la 10 ani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

De asemenea, o scadere a efectivului eligibil va fi realizata si pentru zona montana, ne-a mai spus presedintele FCBR. Totodata, o serie de modificari importante urmeaza sa fie realizate si pentru schemele de plata dedicate bovinelor de carne.

“Pentru vaca de carne vom avea o modificare a schemei, in sensul ca se introduc doua submasuri. Prima, pentru animalele de reproductie. Vorbim aici de efectivele matca. Apoi, vom avea o alta submasura a schemei pentru tineretul la ingrasat, care nu a beneficiat de subventii. Una dintre conditii va fi ca animalele sa fie mentinute minim 8 luni in exploatatie la data solicitarii. Pentru tineret, sprijinul se va acorda o singura data, pe durata de viata a animalului”, ne-a mai spus Claudiu Franc.

In opinia presedintelui FCBR, relaxarea conditiilor de accesare a sprijinului cuplat va avea ca efect o majorare a efectivului care beneficiaza de subventii.

“Aceste modificari sunt agreate cu Ministerul Agriculturii, mai asteptam doar confirmarea lor de la Comisia Europeana. Aceste schimbari vor aduce un numar mult mai mare de beneficiari in schema si de animale, ceea ce ne va ajuta sa ne apropiem de un efectiv eligibil de 300.000 de capete pentru vaca de lapte. Sprijinul cuplat va scadea la 250-300 de euro/cap de animal, insa aceasta valoare e una normala si substantiala pentru orice crescator”, ne-a mai spus Claudiu Franc.

Modificarile asupra conditiilor de accesare a sprijinelor cuplate ii vor viza si pe crescatorii de oi. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca pragul de eligibilitate, pentru zona de munte, va scadea de la 150 de capete, la 60 de capete, iar maximul de la 600, la 500 de capete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE