Ministrul Oros despre Programul Tomata: a fost compromis pentru ca au existat multe dosare fictive

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca programul pentru sustinerea cultivatorilor de tomate in spatii protejate a fost compromis, pentru ca s-a permis sa fie date in plata foarte multe dosare fictive, pentru care a fost sesizat si DNA.

„Programul Tomate dureaza de trei ani, acesta fiind al patrulea an. Din pacate, si acest program a fost compromis pentru ca s-a permis, sigur cu colaborarea statului, ca foarte multe dosare fictive sa fie date in plata. Doar in judetul Olt sunt 417 dosare fraudate si trimise la DNA. Asta pentru ca un functionar din judetul Olt a observat ca foarte multe dosare pe care el le-a respins au fost date in plata. Nici nu vreau sa ma gandesc la dimensiunea nationala a acestei fraude, a spus ministrul Oros.

Ministrul a explicat si ca anul trecut a fost platita suma de 62 de milioane de euro pentru Programul Tomata, suma acordata integral de la bugetul de stat, in conditiile in care sprijinul aferent compensatiilor in agricultura a beneficiat de 80 de milioane de euro. „Anul trecut doar pentru Programul Tomata s-au dat 62 de milioane de euro”, a  mai spus ministrul.

Oros: importurile de tomate au crescut in cei 3 ani de cand a fost lansat programul

Seful MADR a vorbit si despre faptul ca programul Tomata a avut scopul de a incuraja productiile de tomate primavara devreme si toamna tarziu astfel incat sa se reduca importurile, insa acest lucru nu s-a intamplat.

„A fost o masura lansata care practic trebuia sa rezolve o problema punctuala: sa nu mai importam rosii si sa avem rosii produse in tara exact in perioadele descoperite, primavara devreme si toamna tarziu. In mod normal, ar trebui sa scada importurile aceasta infuzie de bani pe care bugetul o face si o da intr-o anumita productie. Dar in 2017 a crescut fata de 2016, apoi in 2018 a crescut, in 2019 a crescut. Sunt curios ce o sa fie anul acesta”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre toate programele de sprijin demarate pana in prezent si a explicat ca se fac eforturi pentru ca multe dintre acestea sa fie imbunatatite: „Foarte multi agricultori intreaba de ce nu se face Programul Leguma in spatii protejate? De ce doar tomata? Pentru ca sunt legumicultori care ar cultiva si altceva”, a afirmat ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE