septembrie 22, 2021

Ministrul Agriculturii, despre fraudele din programul „Tomata”: „Foarte multe dosare fictive”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca foarte multe dosare de finantare depuse in anii anteriori pentru programul „Tomata” au avut la baza documente fictive si ca pentru unele dintre acestea au fost deschise dosare penale.

Potrivit ministrului, anchetele desfasurate de MADR, in special in judete din sudul tarii, au scos la suprafata mai multe fraude si fonduri ce au fost incasate ilegal.

„Am constatat ca in foarte multe judete, sper ca nu aici la dumneavoastra, dar in judetele din sud, in multe judete unde s-au facut verificari, am constatat foarte multe dosare fictive, depuse fictiv. Banii care trebui sa se indrepte catre cei care intr-adevar cultivau tomate in spatii protejate s-au dus si la altii”, a precizat Oros.

Anchete penale pentru fraudele comise

Ministrul a mai spus ca, in majoritatea cazurilor, au fost sesizate institutiile abilitate pentru a derula anchete penale si pedepsi persoanele responsabile.

„Unele s-au terminat cu dosare penale. Nu noi anchetam acest lucru. Am luat masuri administrative si am trimis la cei care se ocupa sa faca partea aceasta penala,. dar am cerut anul acesta mai multa responsabilitate”, a adaugat Adrian Oros.

Ministrul demoteaza acuzatiile conform carora „rosiile romanesti sunt daunatoare”

In ceea ce priveste afirmatiile aparute in spatiul public, conform carora rosiile produse in Romania ar fi daunatoare, ministrul a cerut o verificare suplimentara, a modului in care sunt efectuate tratamentele la tomate de catre fermieri.

„Am cerut ca anul acesta sa fie facute doua verificari, sa fie un registru de tratamente cu ce substante se folosesc, pentru ca, tot asa, prin februarie sau martie dadeam explicatii prin presa pentru ca aparuse ca tomatele din programul Tomata sunt daunatoare. Ca sa nu mai apara stiri de genul acesta care sa puna sub semnul intrebarii produsele romanesti, am cerut ca fiecare cultivator si fiecare beneficiar al Programului Tomata sa aiba un registru cu substantele pe care le foloseste pentru tratare”, a mai afirmat ministrul.

Reamintim cititorilor ca ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate’, pentru anul 2020, a fost de maximum 3.000 euro/beneficiar/an. Vezi aici mai multe despre programul „Tomata”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE