Ministrul Agriculturii, despre programul „Tomata”: a avut un impact zero iar importurile au crescut

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat despre programul „Tomata” ca a avut un impact zero in patru ani in care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro. Ministrul sustine ca importurile de rosii au crescut in aceasta perioada si ca programul a fost fraudat „in foarte multe locuri”.

Ministrul a fost intrebat despre sprijinirea producatorilor de tomate in spatii protejate, Adrian Oros aratand ca programul anterior, denumit „Tomata”, nu a avut impactul dorit, astfel ca din acest an exista un program care se adreseaza si altor legume crescute in spatii protejate.

„Programul ‘Tomata’ s-a desfasurat pe o perioada de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, in sensul ca in fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, incepand de anul acesta programul se numeste legume in spatii protejate si nu tomate in spatii protejate, pentru ca legumicultorii ne-au spus ca si alte tipuri de legume ar trebui sa beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul ‘Legume in spatii protejate’ „, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a acuzat ca, „in foarte multe locuri, programul ‘Tomata’ a fost fraudat masiv”. „Doar la un singur control, intr-un singur judet am gasit anul trecut 417 dosare fictive”, a precizat Oros.

El a aratat ca actualul program pentru legume va fi evaluat la sfarsitul anului, pentru a se vedea ce impact a avut.

Adrian Oros a fost prezent in judetul Arad pentru a se intalni cu fermieri si agricultori, ocazie cu care le-a prezentat acestora programele Guvernului pentru urmatorii ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE