Subventie tomate 2020: liber la depunerea dosarelor. Ce anunt face ministrul Oros?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legumicultorii pot depune dosarele pentru programul „Tomata” pana la data de 15 mai 2020, iar termenul pana la care se poate livra productia este de 15 iunie.  De asemenea, suma totala alocata pentru acest program este de 40 de milioane de euro, a anuntat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Pana in prezent au fost depuse 5.874 de dosare in Programul “Tomata”, cele mai multe in judetele consacrate, precum Olt, Dolj si Giurgiu.

„Cand am lansat aceste doua programe – Tomata si Usturoiul – am venit cu niste masuri in plus care sa ne certifice ca atat tomatele cat si usturoiul care sunt produse si obtinute prin aceste programe de sprijin sunt sanatoase, in primul rand, si am cerut ca beneficiarii sa conduca un registru cu tratamente. Pe de alta parte, am propus un control mai riguros atat la rodire cat si la recoltare, cand se preiau dosarele respective, pentru ca am constatat ca in unele judete au fost depuse si dosare fictive. Deci au fost beneficiari care practic nu trebuiau sa primeasca sumele destinate celor care cultivau intr-adevar tomate in spatii protejate. Astfel, termenul de depunere este 15 mai 2020 pentru programul “Tomata”, iar termenul de livrare a productiei este 15 iunie. In cazul Programului ” Usturoiul” este 15 mai, de asemenea, termenul de depunere a cererilor, iar livrarea productiei se face in perioada 1 iulie – 20 noiembrie”, a spus Oros.

Ministrul, despre modul de desfasurare a controalelor

Oros a mai precizat ca in judetele in care exista un numar mare de beneficiari, controalele pe teren vor trebui efectuate atat la rodire cat si la evaluarea productiei, iar acolo unde sunt mai putini, directiile agricole vor putea face un singur control,  la inceputul rodirii sau la evaluarea productiei.

„Sigur ca datorita restrictiilor impuse din cauza pandemiei am venit cu cateva precizari in ceea ce priveste controalele care trebuie facute precum si la preluarea dosarelor. Analizand ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, dar si cererile depuse pana acum (…) am solicitat colegilor nostri de la Directiile Agricole ca acolo unde sunt cateva sute sau cateva mii de cereri intr-o comuna sa se deplaseze la sediul Primariei si acolo sa preia cererile, daca beneficiarii nu reusesc sa isi depuna cererile in sistem online, asa cum am cerut imediat dupa instalarea starii de urgenta. Acolo unde sunt mai mult de 500 de beneficiari intr-un judet se vor face controale atat la inceputul rodirii cat si la evaluarea productiei, iar unde sunt mai putini, cei din DAJ-uri vor avea posibilitatea sa faca un singur control, fie la inceputul rodirii, fie la evaluarea productiei. Sigur ne bazam pe responsabilitatea si pe buna credinta a beneficiarilor si toti cei care lucreaza corect si sunt responsabili sa beneficieze de aceasta masura”, a  mai precizat seful MADR.

Conform datelor furnizate de MADR, pentru programul „Tomata” au fost depuse 5.874 de cereri, iar judetele cu cei mai multi solicitanti au fost: Olt-16.000, Dolj-11.000, Giurgiu-664, Prahova-404 si Ilfov-351.

Dosare fictive, descoperite in judetul Olt

Ministrul a explicat si modul in care au fost descoperite dosare fictive pentru obtinerea finantarii aferente programului „Tomata” si a precizat ca angajatii directiei agricole Olt au sesizat acest lucru.

„In judetul Olt au fost angajati ai DAJ Olt care au sesizat acest lucru: dosare respinse de un anumit lucrator apoi au fost reintroduse apoi la plata. Au trimis Corpul de Control, au verificat, au constatat ceea ce respectivul angajat sesizase, s-a facut ancheta administrativa, s-au luat masuri administrative, iar toate rapoartele de control au fost inaintate organelor de cercetare penala”, a explicat ministrul Agriculturii.

Anul trecut MADR a alocat 62 de milioane de euro doar pentru Programul “Tomata, dar “impactul macroeconomic nu a fost cel gandit la inceput. “Vom vedea anul acesta cum evolueaza. Toti cei care sunt beneficiari corecti si lucreaza corect, sunt legumicultori, de regula in bazinele legumicole consacrate, si care au trecut si la aceasta forma de a cultiva in spatii protejate astfel incat consumatorul roman sa aiba acces la rosii romanesti, atat primavara devreme cat si toamna mai tarziu, vor fi platiti pentru aceasta munca a lor. Ceilalti care vor incerca sa fenteze cu siguranta nu vor primi aceste sume”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Vezi aici conditiile de accesare a sprijinului pentru programul „Tomata”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE