septembrie 25, 2021

Ministrul Apelor si Padurilor: Avem in plan cea mai mare reimpadurire din ultimii 30 de ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat ca Romania are, in prezent, cel putin 500.000 de hectare de teren degradate, iar in acest context este planificata cea mai mare reimpadurire realizata in tara noastra in ultimii 30 de ani.

„Ultimele date de inventar sunt la nivelul anului 2014, iar, potrivit datelor INS, in Romania sunt cel putin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Aceste date trebuie actualizate si vazute direct din teren. Pentru ca planul nostru este sa le impadurim. Urmeaza etapa de toamna a celei mai mari campanii de impadurire din ultimul deceniu: “O padure cat o tara”. Ganditi-va ca, daca planul nostru se implineste, aceasta ar fi cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani!”, a spus Alexe.

Alexe: Doar 26.000 de hectare reimpadurite in ultimii 10 ani

Ministrul a mai vorbit si despre situatia din prezent, in ceea ce priveste extinderea fondului forestier si a precizat ca, in ultimii zece ani, doar 26.000 de hectare au fost reimpadurite.

„Le-am cerut tuturor primarilor din tara sa identifice in timp cat mai util terenurile degradate si sa demareze masurile necesare in vederea completarii fisei perimetrului de ameliorare, care va sta la baza impaduririi terenurilor in campania de impadurire din toamna si in cele din sezoanele urmatoare. Astept o implicare serioasa si prompta a tuturor UAT-urilor (Unitati Administrativ-Teritoriale, n.r.), mai ales ca terenurile degradate pot deveni paduri pentru toti romanii. Si mai ales ca in Romania avem foarte multe judete care sufera de lipsa padurilor. Avem sase judete din tara in care padurile sunt sub 10% din suprafata totala a judetului. Astept o cooperare care sa reinvie padurile, mai ales acolo unde acestea au disparut in timp!”, a mai explicat ministrul.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apelor si Padurilor, judetele cu cele mai mari deficite de paduri sunt: Calarasi (4% paduri din suprafata judetului), Teleorman (5%), Constanta (6%), Ialomita (6%), Braila (6%) si Galati (8%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE