MADR: intre 6 si 6,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru investitii in infrastructura de irigatii. Cine va beneficia

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca o suma de 6 – 6,5 miliarde de euro va fi alocata pentru investitii in infrastructura de irigatii, de desecare si drenaj, dar si in cea de prevenire a eroziunii solului.

„Am decis cu premierul sa avem o dezbatere mai ampla cu mediul asociativ, cu mediul patronal, sindicatele din agricultura si industrie alimentara in care sa detaliem acest Plan National de Investitii si Relansare Economica, care de fapt completeaza Planul National Strategic (PNS) 2021-2027, pentru ca noi ne-am propus ca in acest plan de relansare sa utilizam sume care nu sunt neaparat destinate si nu sunt in PNS. Vrem ca banii din PNS sa fie exclusiv pentru platile directe si pentru fermieri si cei din industria alimentara. Pentru investitiile mari si infrastructura care este necesara, si aici ma refer atat la irigatii, cat si la infrastructura de desecare si drenaj si la infrastructura de prevenire a eroziunii solului, unde nu s-au facut investitii mari, consistente, in ultimii 30 de ani, ba, dimpotriva, in multe locuri, acestea au fost distruse, iar banii de la buget alocati in ultima perioada au fost putini, de aceea am considerat ca este o oportunitate ca in acest plan de cresterea rezilientei sa cuprindem cat mai multe obiective de investitii care sa impacteze si agricultura. Am avut discutii cu premierul si cu ministrul Fondurilor Europene, ca o suma consistenta din Programul pentru cresterea rezilientei sa fie dedicata acestor programe de investitii, si probabil vor fi 6 – 6,5 miliarde de euro”, a precizat Adrian Oros.

Seful MADR a precizat ca pentru infrastructura de irigatii vor fi adaugate 3,4 miliarde de euro, in timp ce pentru reabilitarea infrastructurii de secare si drenaj, 1,1 miliarde de euro.

„Am sa punctez doar infrastructura de irigatii. Aici sunt doua componente de investitii, reabilitarea a tot ceea ce inseamna infrastructura de irigatii aceea veche, si cea principala si cea secundara, care deserveste 2,4 milioane hectare, iar valoarea lucrarilor se ridica la 3,4 miliarde de euro, apoi continuarea construirii Canalului magistral Siret-Baragan. Legat de reabilitarea infrastructurii de desecare si drenaj, avem aici studii si proiecte care se refera la 443 de amenajari care ar deservi o suprafata de 2,8 milioane hectare, iar valoarea lucrarilor de investitii in aceste amenajari este de 1,1 miliarde de euro”, a mai spus Oros.

Ministrul a vorbit si despre lucrurile pentru combaterea eroziunii solului, considerand ca acestea au fost uitate in totalitate in ultima perioada, iar evenimentele din ultima perioada au aratat cat de importante sunt acestea, atunci cand sunt facute la timp.

„Si aici am alocat suma de 500 de milioane de euro pentru 220 de amenajari de combatere a eroziunii solului, care deservesc o suprafata de 500.000 de hectare. Necesarul si in aceste domenii ar fi mult mult mai mare, dar pe o perioada de termen mediu ne-am propus sa prioritizam aceste 220 de amenajari de combatere a eroziunii solului, care sunt cele mai avariate si care constituie neaparat o interventie urgenta”, a mai spus ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE