Ministrul Agriculturii, fata-n fata cu Dimitrie Musca

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se va intalni joi cu fermierul Dimitrie Musca, recunoscut in tara cat si peste hotare drept seful celui mai profitabil CAP din Romania, conform programului anuntat de MADR.

Potrivit sursei, seful MADR va vizita dimineata Combinatul Agroindustrial Curtici – Ferma de Vaci, ulterior organizandu-se si o conferinta de presa. Dupa acest moment, Petre Daea va face o vizita si la abatorul pentru prelucrarea si industrializarea carnii de porc si vita din Macea. Dupa-amiaza, ministrul Agriculturii va ajunge si la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Arad.

Pentru Dimitrie Musca, campania de recoltare din aceasta vara a fost una buna, cu o productie buna la grau, insa cu o recolta ceva mai mica la rapita. Cu toate acestea, Dimitrie Musca se declara multumit si increzator, mai ales ca toate culturile sale sunt asigurate.

„La grau am reusit o productie de 7.800 de kg la hectar, iar la rapita 4.000 kg/ha. Aici, la rapita, am avut suprafete calamitate 32% si cu 63%, de aceea a iesit mai putin. Insa am avut culturile asigurate. Niciodata nu mai lucrez fara culturi asigurate. Nu mai am nevoie nici de fond mutual nici de altceva”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

Chiar daca nu l-a semanat in epoca optima, ci tocmai in noiembrie Dimitrie Musca se declara multumit de recolta de grau, atat cantitativ, cat mai ales calitativ.

„Sunt multumit de productia de grau pentru ca tot graul l-am semanat in noiembrie, totala in afara epocii optime. Pana la urma a raspuns foarte bine. Fireste, nu recomand acum sa se semene graul in noiembrie, Doamne fereste. Pana in 26 noiembrie am tot semanat in ferestere din iarna. Am iesit bine cu el. Am calitatea foarte buna la panificatie, graul este soiul Glosa, de la Fundulea, nu este hibrid”, ne-a mai spus Musca.

De curand, ministrul Agriculturii a anuntat productii record la cereale in acest an.

„Avem la grau o productie medie de 4.836 kilograme la hectar, este o productie istorica. Romania nu s-a mai intalnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafata, cu aproape o tona peste productia obtinuta anul trecut. Si calitatea este buna, cu indici de panificatie, este un grau care va intra in reteaua de consum”, a spus Daea, potrivit Agerpres.

Seful MADR a fost intrebat daca productiile record de anul acesta s-au datorat mai mult norocului, faptului ca a plouat cand a trebuit, decat irigatiilor, acesta raspunzand: „Stiti cum e cu norocul. Daca Romania nu era insamantata si suprafetele nu erau realizate la timp cu culturi si soiuri bine stabilite nu puteam sa realizam asemenea productii”, potrivit sursei citate.

Conform datelor prezentate de MADR, la grau, secara si triticale a fost recoltata o suprafata totala de 2.101.552 de hectare, productia totala inregistrata fiind de 10.163.887 de tone. Productia medie la hectar a fost de 4.836 de kg la hectar, un „record pentru Romania”, conform Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste rapita, suprafata totala recoltata a fost de 592.312 hectare, productia totala fiind de 1.684.795 de tone. Productia medie inregistrata la rapita a fost de 2.844 kg/ha, de asemenea un „record” pentru Romania, potrivit MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE