Mărul românesc, ros de cel din import

Facebook
Twitter

În vreme ce merele ecologice cultivate în România sunt exportate în țări ca Germania sau Danemarca, piața autohtonă este sufocată de importuri. Doar la cireșe putem spune că una din două fructe vândute de comercianți are sansa să fi fost culeasă dintr-o livadă românească.

Mai mult de trei sferturi din merele care au ajuns pe rafturile comercianților în 2012 au fost importate din țări membre ale Uniunii Europene, potrivit unui raport realizat de Consiliul Concurenței. Dintre fructele analizate, respectiv mere, pere, struguri, caise și cireșe, doar la cireșe stăm mai bine, în condițiile în care 55% din cantitatea vândută de comercianți a fost recoltată din livezile din România.

Proveniența fructelor în 2012:

Mere:

  1. producție internă: 14%
  2. import din țări UE: 79%
  3. import din țări non-UE: 7%

Pere:

  1. producție internă: 5%
  2. import din țări UE: 67%
  3. import din țări non-UE: 28%

Struguri:

  1. producție internă: 15%
  2. import din țări UE: 51%
  3. import din țări non-UE: 34%

Caise:

  1. producție internă: 20%
  2. import din țări UE: 55%
  3. import din țări non-UE: 25%

Cireșe:

  1. producție internă: 55%
  2. import din țări UE: 34%
  3. import din țări non-UE: 11%

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE