Soții Sipos au fost nevoiți să emigreze în Italia însă inima le-a rămas la locurile natale din Satu Mare. Acolo există o puternică tradiție în cultivarea căpșunilor, dar cum producători sunt mulți și prețurile mici au găsit curajul să înființeze o plantație de aronia.
„Povestea mea este asemănătoare cu cea a multor români, mai mult sau mai puțin nevoiți să emigreze și să caute asigurarea bunăstării familiei pe alte meleaguri. Din păcate, sunt plecată din România și lucrez la Roma, dar viața nu este simplă și de câțiva ani eu și soțul ne tot gândim și sfătuim cum să facem să ne întoarcem acasă, în țara noastră și la familia noastră”, își începe povestea Simona Sipos.
Pentru ea și soțul său, momentul decisiv a fost în noiembrie 2012. Părinții doamnei dețin circa trei hectare de teren agricol în Satu Mare, zonă cu o bogată tradiție în cultivarea căpșunilor. Tocmai pentru că fiecare om a găsit un petec de pământ în bătătură ca să până câteva fire de căpșuni, recolta e bogată, iar prețurile oferite de clienți nu o mai fac și rentabilă. Din această cauză, soții Sipos au căutat să facă altceva.
„Atunci mi-a venit ideea de a cultiva cătină albă, deoarece, de câțiva ani folosesc pastile cu ulei de cătina cumpărate chiar de la Satu Mare dintr-un magazin specializat și cunosc bine beneficiile acestor fructe”, spune Simona Sipos. Numai că mama ei a scos în evidență problemele pe care le ridică recoltarea cătinei. Fiind o plantă cu spini, e dificil să aduni boabele vindecătoare, mai ales dacă nu ai o mașină de recoltat care să se „lupte” cu țepii și care e destul de scumpă pentru ca un mic întreprinzător să și-o poată permite.
Apoi, au aflat de aronia și s-au pus serios pe documentare. Așa au aflat de beneficiile pe care aronia le aduce pentru sănătate: conține de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, este numită „fructul cosmonautului”, după ce, în 1959 a fost introdusă în hrana cosmonauților ruși, este polivitaminică: B1, B2, C, E, P, are calciu, potasiu, fosfor, fier, apăra organismul de radiații. Totodată, are acțiune antiseptic și este folosită cu succes ca supliment alimentar în multe boli.
Fiind convinși de calitățile terapeutice ale fructelor de aronia, soții Ghiță s-au decis să înființeze o plantație de aronia în grădina mamei Simonei Sipos și nu în câmp, pentru a fi mai ușor de îngrijit și controlat. Grădina este destul de întins, cu cei 1,34 de hectare, cât este suprafața ei.
Ca să cumpere puieți, au contactat un furnizor din Austria, care i-a și școlit în legătură cu modul în care trebui plantați puieții de aronia, cum trebuie îngrijiți. Au făcut un contract și urma ca în luna martie a acestui an să-i fie livrați puieții de aronia.
„Pentru un hectar e nevoie de 1.250 de plante, dacă se lucrează mecanizat, distanța dintre rânduri trebuie să fie de 3 m și, între plante, pe rând de 2 m. Costul plantelor este de 6.900 euro. Terenul se pregătește normal, ca pentru orice cultură, adică arat, discuit, frezat. Plantarea puieților de aronia nu necesită bilonare sau alte lucrări special”, explică Simona Sipos. Până se fac mari arbuștii de aronia, între rânduri se poate pune lucernă sau alte culturi mici.
Plantele de aronia nu sunt pretențioase la tipul de sol, mai spune ea, dar preferă soarele, plantarea se face ca la orice arbust, manual cu mocirlirea rădăcinei înainte de plantare. Dacă terenul este bine pregătit, cinci persoane pot planta un hectar întreg într-o singură zi. Puieții de aronia pot fi plantați atât primăvara, cât și toamna.
Pentru fertilizarea culturii de aronia, soţii Sipos au optat pentru gunoi de grajd și se gândesc la dolomită, deoarece aceasta pare să aibă combinaţia optimă de calciu şi magneziu pentru plantele de aronia.
Aronia este un arbust care se adaptează bine condițiilor pedoclimatice din țara noastră. Planta rezistă geruri de până la minus 30 de grade Celsius, dar și la secetă. Totuși, pentru a obține fructe de aronia de calitate se impune irigarea suprafeței cultivate. Soții Ghiță au ales irigatul prin picurare la rădăcina plantei pentru eficientizarea costurilor. Acestea nu sunt de neglijat, chiar dacă nu sunt mari, dacă ne gândim că producția maximă vine la cinci ani de la plantarea puieților de aronia. În plus, este indicat să fie cumpărați puieți mai mari.
„Le-am plantat în anul trei de viață, deci la anul în august o să fie ceva producție. Profitul ar trebui să fie bun deoarece fructele se vând cu 1,4 euro pe kg, o planta poate face între 6-10 kg de fructe deci aproximativ 10.000 kg la ha. La noi în România se cunosc puțin sau deloc aceste fructe, dar în Germania există o bună piață de desfacere”, rezumă drumul către profit cultivatoarea de aronia din Satu Mare.
Până la profit, drumul unui fermier este presărat cu multe greutăți, mai ales dacă alege culturi considerate „exotice”. Nu prea există informații, subvenție nu se acordă decât pentru teren, iar furnizorii trebuie căutați prin alte țări.