Primul horticultor al ţării: Băsescu îşi cultivă singur roşiile, ardeii şi dovleceii

Facebook
Twitter

Preşedintele Traian Băsescu spune că, de trei ani, îşi cultivă singur o parte din legumele pe care le consumă şi că această îndeletnicire ar putea fi preluată şi de alţi români, care au un petec de pământ în jurul casei.

“Îmi revendic dreptul de a fi un mic horticultor. Sunt trei ani de când n-am mai cumpărat vara roşii, castraveţi, ardei, ardei iute, dovlecei, pentru că acolo unde locuiesc am pus câteva straturi mici cu legumele astea şi e o plăcere extraordinară ca dimineaţa, înainte de micul dejun, să te duci să îţi iei roşiile şi ardeii să-ţi faci salata de roşii cu puţină brânză, să mergi la serviciu. Deci, vreau să înţelegeţi că sunt un om care apreciază mult munca dumneavoastră şi am încercat să vă şi imit. Ce am observat, extraordinar? Spre exemplu, anul acesta, nu ştiu cum a fost la dumneavoastră, anul acesta, şi roşiile s-au făcut foarte bine, toate soiurile de roşii şi ardeii, şi dovleceii, şi ardeiul iute. Anul trecut însă roşiile mari româneşti s-au stricat. În schimb, au rezistat acelea mici, roşiile cherry. Probabil că ceva trebuie făcut. Mi-am salvat micul dejun şi cu cele mici, dar anul trecut, totuşi, este o realitate: n-am văzut dăunători, probabil, ploile acide, nu ştiu ce, le-au stricat. Dar aici am vrut să subliniez un lucru, că un amator poate să-şi pună roşii pe lângă curte, dar poate să le aibă sau poate să nu le aibă, în funcţie de întâmplările hidrologice, meteorologice sau de dăunători”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Centenarul Societăţii Române a Horticultorilor.

Şeful statului a arătat că, în ciuda extinderii suprafeţei cultivată cu legume, producţia medie se plasează sub cele raportate în alte state europene.

“În legumicultură, suprafaţa utilizată de legumicultură a crescut cu 16 mii de hectare, faţă de suprafaţa utilizată de legumicultură în 1990. Dar, când privim la cantităţile recoltate, de 10-14 tone de legume pe hectar, nu putem să nu constatăm că sunt de două – trei ori mai mici decât în ţările vechi membre ale UE. Deci, avem o legumicultură extensivă, dar o productivitate redusă. Mai sunt cifre care ne spun despre unde suntem astăzi şi, spre exemplu, m-aş uita la fructe. Importăm 131 de mii de tone de fructe şi exportăm 21 de mii de tone. Sunt cifre care trec ca un fir roşu prin situaţia noastă”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Producţia de legume din 2013 va fi comparabilă cu cea înregistrată  în 2012, când s-au obţinut în jur de 3,4 milioane de tone, potrivit preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale de Legume-Fructe din România şi al Grupului de producători Legume-Fructe Matca, Mircea Croitoru.

Producţia din 2012 a fost mai mică faţă de cea consemnată de statistica oficială în 2011, când s-au realizat cu 719.000 de tone mai multe legume. Cauza a constituit-o obţinerea unor producţii medii mai mici la hectar, în condiţiile în care 2012 a fost un an secetos, precum şi a diminuării suprafeţelor cultivate. În 2012, faţă de 2011, producţiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveţi (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapă (-14,5%), pepeni verzi şi galbeni (-14,0%), varză (-4,9%). La cartofi s-a obţinut o cantitate de 2,464 milioane tone, faţă de 4,07 milioane tone în 2011. În 2012, suprafaţa cultivată cu legume s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 263.000 în 2011, la 254.000 hectare.

Producţia de fructe s-a ridicat la 706.000 tone în 2012, cu 152.000 tone mai mică faţă de cea din 2011, când s-au obţinut 858.00 de tone. Producţia de struguri a fost de 729.000 de tone în 2012, în scădere faţă de 2011, când s-au recoltat 879.000 tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE