E oficial: merele românești sunt mai sănătoase ca cele din import

Facebook
Twitter

Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) „Optimum Cibum” a cerut Institutului Naţional de Cercetare – IBA Bucureşti să realizeze un studiu comparativ pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan şi Golden, iar rezultatele au confirmat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici pentru sănătatea consumatorilor decât merele din import.

Deși recolta de mere din acest an a fost cu aproape un sfert mai mare față de 2012, ajungând la 435.414 tone, piețele sunt invadate de mere din Polonia, Turcia sau Italia. În acest context, producătorii autohtoni au contraatacat elegant: au demonstrat, cu ajutorul cercetătorilor, că merele românești sunt mai bune pentru sănătatea consumatorilor.

Studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare – IBA Bucureşti a arătat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici organismului uman decât merele provenite din alte ţări. Analiza organoleptică a evidențiat faptul că soiurile Jonathan şi Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinări fizico-chimice.

De asemenea, analizele au atestat faptul că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă, care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi, este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la mărul polonez.

Și analizele efectuate pe merele Golden le-au dat câștigătoare de departe pe cele din livezile românești. Merele Golden culese din România sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti.

Consumul de mere ajută organismul uman. Substanțele din mere au rol de depurativ sangvin şi antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor şi înlesnesc arderile din organism, sunt antioxidante, ajută digestia, previn infecţiile aparatului respirator. Merele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentraţia de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenţia împotriva arterosclerozei şi infarctului.

De asemenea, merele pot fi un excelent adjuvant natural pentru persoanele stresate. Consumate seara merele au acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Totodată, merele  sunt recomandate în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, anemie şi obezitate, demineralizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE