Chiar daca Israel este o tara cu resurse limitate de apa, fermierii reusesc sa inregistreze performante in agricultura, deoarece folosesc apa purificata pentru aproximativ 70% din culturi, a declarat ambasadorul Israelului la Bucuresti, Reuven Azar.
“I-am invitat aici pentru ca am dorit ca ei sa invete despre sectorul apei din Romania si, de asemenea, pentru a impartasi o parte din experienta lor cu privire la diferitele solutii pe care Israelul le-a dezvoltat pentru sectorul apei.
Dupa cum stiti, Israelul este o tara cu foarte putine resurse de apa. In medie, in Israel ploua doar cinci luni pe an, pentru perioade scurte de timp, avem o crestere uriasa a populatiei si nu exista suficienta apa.
Citeste si: Investitie de 400 de milioane de euro in Arad: o noua fabrica de tractoare se va infiinta
De aceea am dezvoltat diferite solutii cu privire la gestionarea apelor, evitarea scurgerilor de apa, de purificare a apei, de desalinizare si, desigur, solutii moderne de irigatii pentru a economisi apa.
Deci, gratie tuturor acestor solutii, am reusit sa aducem Israelul intr-o pozitie in care, nu doar ca avem suficienta apa pentru noi, dar reusim chiar sa exportam apa catre tarile vecine.
Aceasta vizita este concentrata pe segmentul purificarii apelor si gestionarii apei”, a precizat ambasadorul.
Potrivit sursei citate, delegatia israeliana a vizitat zonele afectate de seceta din Calarasi si Buzau, pentru a intelege care sunt problemele din teren, in contextul in care acestea incep sa arate din ce in ce mai mult cu Israel, pentru ca nu sunt suficiente resurse de apa potabila adecvata pentru agricultura.
De asemenea, specialistii israelieni au impartasit o parte din experienta lor cu privire la diferitele solutii pe care Israelul le-a dezvoltat pentru sectorul apei.
“In Buzau, expertii s-au intalnit cu primarul Buzaului, Constantin Toma, care face progrese cu un proiect foarte inovator la nivel european, nu doar la nivelul Romaniei, privind utilizarea apei purificate pentru agricultura.
Avantajul pentru Autoritatea apelor din Israel este ca ea reglementeaza intreaga utilizare a apei purificate in Israel.
Nu stiu daca stiti acest lucru, dar in Israel irigam 70% din culturi cu apa purificata, pentru ca nu exista suficienta apa din surse naturale pentru agricultura, si in acest fel reusim sa ne mentinem agricultura, care altfel ar disparea complet.
Deci, Autoritatea apelor nu doar reglementeaza si gestioneaza intregul sistem de apa din Israel, dar reglementeaza si utilizarea apei purificate.
Noi vrem sa aflam mai multe cu privire la ce se intampla aici si sa ajutam cum putem in a impartasi solutiile pe care le-am dezvoltat in Israel si in acest fel vom putea coopera in viitor”, a subliniat Reuven Azar.
La randul sau, Mella Shvartz, director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apa si Canalizare din cadrul IWA a explicat ca toate investitiile in acest sector se fac din pretul platit de cetateni pentru apa, fara a depinde de bugetul de stat.