Cum poti eficientiza consumul de apa din gospodaria ta

Facebook
Twitter

Apa este o resursa naturala extrem de pretioasa, iar fiecare gospodarie are un rol esential in conservarea ei. Acest lucru poate fi realizat prin adoptarea unor metode si tehnologii, care vor contribui si la reducerea costurilor asociate cu consumul zilnic de apa. Iata cateva exemple.

Instaleara robinete economice 

Instalarea unor robinete economice este o modalitate excelenta de a utiliza apa in mod responsabil. Aceste robinete sunt proiectate pentru a reduce debitul de apa, dar fara sa compromita presiunea. 

Un debit mai mic inseamna ca apa pe care o vom folosi in activitatile zilnice, precum spalatul veselei sau al mainilor, va fi mai putina. 

Foloseste apa din subteran 

Gospodariile din anumite regiuni pot beneficia de acces la apa din subteran. Aceasta poate fi extrasa cu ajutorul unor pompe submersibile si poate fi folosita atat in scopuri casnice, cat si industriale. 

Inainte de a face achizitia, stabileste daca o vei folosi pentru apa curata, cum ar fi cea dintr-un put sau dintr-o fantana cu impuritati putine, sau pentru apa murdara, cea in care se afla reziduuri. 

Colecteaza apa de ploaie 

Colecteaza apa de ploaie si utilizeaz-o pentru a iriga zone restranse sau pentru alte nevoi ale gospodariei. Aceasta metoda este extrem de eficienta si te va ajuta si sa economisesti. 

O modalitate de colectare a apei de ploaie este prin amplasarea unui sistem de burlane pe acoperis, care va directiona apa catre niste rezervoare de acumulare. Aceste rezervoare pot fi amplasate la suprafata, dar si in subteran. In cazul sistemelor de tip subteran, ai avantajul ca poti utiliza apa pe tot parcursul anului, indiferent de temperaturi. 

Utilizeaza sisteme de irigare eficiente 

Pentru udarea gradinii sau a altor suprafate verzi, opteaza pentru sisteme eficiente de irigare. Cele mai potrivite sunt cele cu picurare sau cele subterane. Acestea vor asigura aportul de apa necesar plantelor, fara pierderi, prin directionarea apei direct catre radacinile acestora, minimizand astfel scurgerea si evaporarea. 

Detecteaza si repara scurgerile 

O problema care apare frecvent in multe locuinte este scurgerea. Poate fi vorba de un robinet care picura sau o toaleta care curge continuu si, astfel, pe termen lung, pot fi irositi multi litri de apa. 

In acest sens, va fi necesar sa monitorizezi constant intregul sistem de instalatii si, in cazul in care observi o defectiune, sa o remediezi cat mai curand posibil. 

Reutilizeaza apa 

Pe parcursul unei zile folosim o cantitate mare de apa, spre exemplu, atunci cand spalam fructele si legumele. Apa pe care o utilizam in acest proces poate fi reutilizata pentru udarea plantelor si, astfel, eviti irosirea unui volum semnificativ de apa. 

De asemenea, cu ajutorul tehnologiilor moderne, poti chiar sa reciclezi apa din dus sau cea de la chiuvete. Dupa ce este colectata, apa va fi filtrata si tratata si poate fi redirectionata catre rezervoarele toaletelor. 

Revizuieste sistemele sanitare 

Sistemele sanitare, in special toaletele, pot fi un consumator mare de apa in cadrul unei gospodarii. O solutie rapida este inlocuirea acestora cu unele modele mai eficiente din punct de vedere al consumului de apa. 

Toaletele moderne folosesc mai putina apa pentru fiecare clatire, fara sa compromita functionalitatea sau eficienta. In plus, pe langa inlocuirea vasului de WC, poti opta si pentru baterii eficiente sau pentru achizitionarea unui aerator, care va diminua consumul obisnuit de apa si energie. 

In concluzie, eficientizarea consumului de apa din gospodarie nu doar ca va proteja o resursa vitala pentru viata noastra, dar te va ajuta si sa economisesti pe termen lung. Pune in aplicare modalitatile detaliate in acest articol si contribuie la un viitor mai sustenabil.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE