Suprafata impadurita a Romaniei a crescut si va creste in continuare. Acest sector contribuie cu 3,5-4% la PIB in fiecare an, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).
„Suprafata impadurita a Romaniei a crescut si creste in continuare. Cei care sustin contrariul mint! In sectorul forestier au fost implementate cele mai multe masuri de control.
Forestierii sunt, pentru unii, intr-un mod perfect antidemocractic, un segment profesional prezumptiv vinovat.
Citeste si: MADR: se mareste un sprijin important pentru agricultura. Cine va beneficia?
Absurdul situatiei a ajuns pana la nivelul la care datele oficiale sunt contestate si este ceruta infiintarea unei structuri (parchet) de procurori specializati pe infractiuni silvice.
Si, desi suntem cel mai controlat sector economic al Romaniei, contributia noastra la PIB-ul tarii este de 3,5 – 4% in fiecare an.
Suprafata impadurita a Romaniei a crescut si creste in continuare.
Din cateva click-uri, oricine isi poate da seama de aceasta realitate.
Dubiile celor care pun la indoiala aceasta realitate se pot risipi usor daca acceseaza datele Inventarului Forestier National, ciclul 2.
Iar daca nu au incredere in sursele de informare oficiale romanesti, sa caute pe site-ul GlobalForestWatch.
Un instrument online realizat de Universitatea din Maryland si Google si prezentat la inceputul anului la Forumul Economic de la Davos”, sustine Ciprian Dumitru Musca, presedintele ASFOR.
Potrivi sursei citate, Uniunea Europeana incurajeaza si sustine constructiile din lemn, pentru ca lemnul stocheaza carbonul.
„In marile orase europene se construiesc case, cartiere si blocuri inalte din lemn. Cladirile care vor gazdui competitiile sportive de la Olimpiada din 2024 de la Paris sunt din lemn.
Statele dezvoltate folosesc biomasa pentru productia de energie. Recent, Franta a anuntat ca va converti doua centrale mari pe carbune in centrale pe biomasa.
In timp ce lumea progreseaza bazandu-se pe lemn, Romania, care are din plin aceasta resursa, se confrunta in continuare cu o imagine defavorabila a sectorului forestier. O imagine intretinuta inclusiv de unii politicieni.
Cea mai mare grija a acestor contestatari pare padurea.
Dar nu este deloc asa! Rezultatul opiniei fara suport, a denigrarii si minciunii afecteaza un sector economic vital al Romaniei – sectorul forestier.
Romania are nevoie sa progreseze la capitolul exploatarii si prelucrarii lemnului, iar #ASFOR a sustinut constant faptul ca este nevoie de programe de finantare pentru achizitia de utilaje performante si prietenoase cu mediul.
Asa cum sustine si folosirea biomasei pentru incalzire, si folosirea lemnului in constructii la o dimensiune mai mare, asa cum se intampla in vest.
Sau acordarea de sprijin pentru inlocuirea sobelor vechi cu unele cu randament ridicat”, se mentioneaza in documentul citat.
In viziunea asociatiei de profil, „este de neinteles de ce Romania ezita sa apese pedala de acceleratie in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului forestier”.
„De ce, in conditiile in care Uniunea Europeana si toate statele puternice incurajeaza si subventioneaza prin diferite masuri folosirea lemnului?
Avem resursa din plin, ingrijim padurea responsabil, iar exploatarea lemnului este sustenabila.
Noi, forestierii, respectam toate regulile si suntem primii care ne dezicem de cei care le incalca.
Am acceptat ideea ca suntem cel mai controlat sector al economiei romanesti.
In acest context, atacul indarjit impotriva forestierilor este fie urmarea necunoasterii realitatii, fie un demers politicianist sau care acopera alte interese economice”, noteaza ASFOR.
Ciclul II al Inventarului Forestier National a inceput in luna octombrie a anului 2013.
Conform rezultatelor centralizate, suprafata totala a padurilor din Romania este de 7.037.706 hectare, cu o eroare de esantionare de 1.034 de hectare.