Importurile de cereale din Ucraina si Moldova vor fi permise fermierilor si procesatorilor romani, doar pe baza de licenta, a anuntat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Importurile de cereale din Ucraina si Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor si procesatorilor romani si vor fi posibile doar pe baza de licenta.
Asa cum am promis, protejam productia romaneasca si munca fermierilor romani. Actul normativ este gata si va fi aprobat de Guvernul Romaniei”, a scris ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.
Citeste si: Azomures reia productia de ingrasaminte NPK
Mecanismul de autorizare a operatorilor economici romani pentru importul de grau, porumb, seminte de floarea soarelui si rapita din Ucraina si din Republica Moldova a fost publicat marti in transparenta decizionala pe site-ul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Proiectul de act normativ prevede ca pot fi autorizati pentru operatiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici romani care desfasoara activitati in urmatoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor de morarit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma si cresterea animalelor.
Potrivit MADR, produsele agricole care pot face obiectul importului, in conditiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt: grau, porumb, seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate, si seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate.
Procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul si punctul/punctele de lucru pe teritoriul Romaniei, care intentioneaza sa importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, sa solicite la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale eliberarea autorizatiei de import, pe baza prezentarii unui document din care sa reiasa necesitatea de completare stocuri, precum si a altor acte necesare mentionate in proiect.
MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, elibereaza autorizatia de import, dupa validarea de catre autoritatile romane a informatiilor prezentate de operatorii care solicita autorizarea.
Potrivit proiectului, instituirea acestor masuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova a fost necesara avand in vedere faptul ca razboiul de agresiune din Ucraina a generat un impact major asupra operatiunilor de transport maritim in porturile ucrainene de la Marea Neagra, de unde se efectuau aproximativ 90% din exporturile de cereale si seminte oleaginoase ale Ucrainei, context in care Romania a facilitat importul si tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina.
Acestea, cumulat cu efectele indirecte, respectiv cresterea substantiala a preturilor inputurilor, au dus in prezent la situatia in care circa 45% dintre fermierii romani sa fie in imposibilitatea de a-si achita datoriile pentru inputuri si rate scadente in septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza preturilor foarte mici incasate pe produsele agricole (grau, orz, rapita, floarea soarelui si porumb), care nu au acoperit costurile de productie foarte mari.
Ministrii Agriculturii din Slovacia si Ucraina au convenit, recent, sa puna la punct un sistem de licente pentru tranzactiile cu cereale, ceea ce va permite ridicarea embargoului privind importul a patru produse agricole ucrainene in Slovacia, dupa ce noul sistem de licente va fi functional.
Comisia Europeana a pus punct, in septembrie, interdictiei introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care si Romania, cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine.
Insa, Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat ca vor pastra propriile lor restrictii cu privire la importurile de cereale ucrainene, in pofida deciziei Comisiei.