10,5 milioane de tone de cereale, vandute de Ucraina prin portul Constanta, in 9 luni

Facebook
Twitter

In primele 9 luni ale anului, Ucraina a exportat 10,5 milioane de tone de cereale prin portul Constanta, informeaza autoritatea portuara.

Comparativ, in primele opt luni din acest an au fost exportate 9,2 milioane de tone de cereale ucrainene, iar pe parcursul anului 2022 Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanta.

Datele nu includ volumele gestionate prin porturile romanesti mai mici de la Dunare, cum ar fi Galati, care ar aduce cantitatea lunara medie la peste doua milioane tone.

Citeste si: Sere si solarii: plante legumicole potrivite si sfaturi pentru culturi de calitate

Per ansamblu, prin Portul Constanta au fost expediate 25,1 milioane de tone de cereale in perioada ianuarie-septembrie 2023, arata datelor autoritatii portuare, egaland precedentul record anual.

In timpul vizitei la Bucuresti din aceasta luna, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre cooperarea trilaterala Ucraina – Republica Moldova – Romania si de faptul ca in curand va functiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.

In urmatoarele luni, Guvernul Romaniei vrea sa dubleze capacitatea lunara de tranzit pentru cerealele ucrainene la patru milioane tone, fiind in derulare investitii in infrastructura, scrie Reuters.

De asemenea, operatorii portuari investesc in echipamente pentru a creste viteza de incarcare.

Productia din 2023 de cereale a Ucrainei ar urma sa depaseasca 56 milioane tone metrice, dar blocarea principalelor sale porturi de la Marea Neagra dupa invazia ruseasca a afectat livrarile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE