Sere si solarii: plante legumicole potrivite si sfaturi pentru culturi de calitate

Facebook
Twitter

Cultivarea in sere si solarii reprezinta o modalitate eficienta de obtinere a unor recolte bogate si sanatoase de legume pe tot parcursul anului. Un astfel de spatiu protejat ofera un control mai bun al nivelului de umiditate si lumina, precum si al circulatiei aerului.

De asemenea, combaterea bolilor si a daunatorilor este mai eficienta, iar asigurarea apei si a nutrientilor necesari se realizeaza cu un consum redus fata de culturile din camp. 

Cu toate acestea, nu toate legumele se dezvolta la fel de bine in aceste medii protejate. Alegerea speciilor potrivite, respectarea tehnologiei de cultivare si aplicarea corecta si la timp a masurilor fitosanitare sunt esentiale pentru obtinerea unor culturi profitabile. 

In continuare, vei descoperi ce legume sunt potrivite pentru culturile din sere si solarii si cateva sfaturi utile pentru o recolta abundenta. 

Plante legumicole potrivite pentru cultivarea in sere si solarii 

Cand vine vorba de cultivarea legumelor in sere si solarii, selectia plantelor potrivite reprezinta un factor esential pentru succesul si rentabilitatea culturii.  

Pentru prima parte a perioadei de plantare, poti alege plantele care tolereaza temperaturi variabile, cum ar fi salata, spanacul, guliile, ceapa verde, usturoiul verde, ridichile de luna, mararul si patrunjelul. Mai tarziu, cand poti asigura mai usor un mediu favorabil dezvoltarii, poti incepe sa cultivi si plantele care nu tolereaza temperaturile mai scazutecare, cum ar fi: 

  • tomatele;  
  • castravetii; 
  • ardeii grasi; 
  • dovleceii; 
  • fasolea verde; 
  • pepenii galbeni. 

Majoritatea plantelor legumicole pot fi cultivate in mai multe cicluri de productie in sere in functie de soiul sau hibridul ales fiind influentate direct de numarul de zile pana la recoltare dar si de factorii climatici. 

Un aspect esential pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca in functie de tipul constructiei pe care o alegi (sera sau solar) umiditatea difera. Astfel, pentru a atinge potentialul maxim al culturilor este nevoie sa creezi un mediu care din punct de vedere climatologic sprijina dezvoltarea corecta a speciei pe care o cultivi. 

Sfaturi utile pentru culturi profitabile 

Obtinerea unei recolte bogate si de calitate depinde in mare masura de pregatirea si gestionarea adecvata a mediului de crestere. De aceea, este esential sa tii cont de urmatoarele practici: 

  • pregatirea solului – inainte de plantare, este necesara realizarea mai multor lucrari de pregatire, precum indepartarea resturilor vegetale, afanarea, araturile adanci, evacuarea apei din anumite zone si modelarea solului; un sol sanatos si bogat in nutrienti este esential pentru a obtine o calitate ridicata a culturii; 
  • gestionarea bolilor si daunatorilor – monitorizarea permanenta a culturilor si aplicarea unor tratamente preventive sau imediate in cazul identificarii unei probleme sunt esentiale; in acest sens, utilizarea unui fungicid precum Dagonis®, ajuta la combaterea unui spectru larg al bolilor datorita combinatiei unice de doua substante active cu moduri de actiune diferite: Xemium® (fluxapiroxad) si difenoconazol. Aplicarea preventiva a acestui fungicid determina o eficacitate excelenta impotriva patogenilor. Dagonis® este considerat un fungicid polivalent pentru faptul ca este omologat la mai mult de 20 de culturi atat in cam si solarii, cat si in sere;
  • rotatia culturilor – aceasta ajuta la prevenirea epuizarii nutrientilor din sol si reduce riscul de imbolnavire al plantelor; 
  • eliminarea buruienilor – mentinerea suprafetei libera de buruieni este necesara atat inainte, cat si in timpul perioadei de crestere, deoarece buruienile afecteaza cresterea plantei si favorizeaza aparitia bolilor; 
  • utilizarea unui material saditor de calitate – semintele de inalta calitate si cele certificate asigura o mai buna germinare si sanatate plantelor; 
  • lucrarile generale si speciale de intretinere – lucrarile generale sunt completarea golurilor, afanarea solului, irigarea culturilor, mulcirea si fertilizarea, iar lucrarile mai speciale de intretinere sunt sustinerea plantelor pe spalier sau sarme, copilitul, ciupitul, carnitul, defoliatul si polenizarea suplimentara. 

Asadar, alegerea legumelor potrivite pentru sere si solarii, respectarea tehnologiilor de cultivare si a lucrarilor de intretinere sunt esentiale pentru obtinerea unor recolte sanatoase si bogate.  

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE