Cum să crești plante exotice? Verificați serele de grădină

Facebook
Twitter

Visezi la o grădină plină de plante exotice, dar ești conștient că nu există condiții de vreme potrivite pentru ca acest lucru să fie posibil? Există o soluție, ba chiar aceasta îți este la îndemână. Alege o seră potrivită, respectă regulile necesare și te vei putea bucura de frumusețea plantelor exotice chiar la tine acasă.

Sunt serele potrivite pentru cultivarea plantelor exotice? 

Dacă nu locuiești într-o zonă cu un climat propice dezvoltării plantelor exotice, una dintre cele mai eficiente variante pe care le ai la îndemână este o seră pe care o poți alege din numeroasele variante. În magazine precum gardenway.ro, puteți găsi modele potrivite de sere.

Da, serele sunt excelente pentru a cultiva astfel de plante care au nevoie de un climat cald și de apă din plin, mai mult decât oferă, de obicei, natura într-un loc care nu este exotic. Este posibilă creșterea plantelor exotice și tropicale într-o seră, pentru că aceasta poate asigura căldura suplimentară de care plantele au nevoie, la fel și nivelul optim de umiditate sau de lumină.

Seră de grădină din policarbonat, foto: gardenway.ro

Ce plante exotice poți cultiva într-o seră?

Într-o seră poți cultiva diverse plante exotice și chiar și plantele suculente care au nevoie de foarte multă căldură și soare, mai ales atunci când se află în stare latentă. Arbuști precum Aloe arborescens sau Leucospermum SUnshine, Colocasia esculenta (cunoscută sub denumirea de „urechea elefantului”), AMorphophallus titanum, Monstera deliciosa, Ibicella lutescens sunt doar câteva dintre speciile de plante exotice și suculente care se pot dezvolta cu succes într-o seră.

Tot în sere pot fi cultivate în orice sezon și lavanda sau diverse citrice, acestea din urmă putând produse fructe pe tot parcursul anului dacă sunt tratate în mod corespunzător, în funcție de nevoile pe care le au.

Adaptarea serei la cultura specifică

Dacă vrei să creezi un mediu tropical în interiorul unei sere, este important să te concentrezi asupra nivelului de temperatură sau de umiditate, dar și asupra cantității de lumină solară care este disponibilă. Serele reprezintă mediul ideal care poate fi adaptat în funcție de nevoile specifice pe care le are o cultură.

Structurile cu efect de seră din care poți alege prezintă diverse opțiuni, de la cele mai simple la cele complet automatizate, prevăzute cu încălzitoare, cu sisteme de iluminat și de ceață, sere create în mod special pentru a reproduce mediul dintr-o locație tropicală.

O astfel de seră este ideală mai ales atunci când locuiești într-un climat cu ierni destul de aspre sau cu condiții meteorologice imprevizibile, pentru că temperaturile care scad brusc pot afecta grav plantelor. O seră devine, în acest fel, mediul ideal pentru dezvoltarea culturilor, chiar și a celor tropicale, în orice sezon.

Instalarea de sisteme de încălzire, ventilație pentru irigare 

Pentru ca mediul să fie unul potrivit pentru dezvoltarea culturilor de plante exotice, este importantă respectarea a două criterii: instalația trebuie să poată menține o umiditate ridicată a aerului în orice anotimp, iar mediul de creștere trebuie să permită un flux bun de apă în exces.

În sensul asigurării acestor condiții optime, este nevoie de instalarea unor sisteme de încălzire adecvate, care să mențină temperaturile ideale dezvoltării plantelor, dar și a unor sisteme de ventilație pentru irigare. Totodată, este important ca mediul de creștere să fie unul de calitate având în vedere că aerarea rădăcinilor trebuie să se facă corespunzător, iar fluxul de apă trebuie să fie unul foarte bun.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE