3,3 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin portul Constanta in doar 3 luni

Facebook
Twitter

In primele 3 luni ale anului, Ucraina a livrat prin portul Constanta 3,3 milioane de tone de cereale, noteaza Reuters.

Pentru intregul an 2022, exportatorii au livrat 8,6 milioane de tone de cereale din Ucraina prin Constanta, cerealele ajungand in portul de la Marea Neagra pe calea ferata, prin intermediul camioanelor sau prin intermediului barjelor pe Dunare.

Portul Constanta, care are o capacitate de stocare de aproximativ doua milioane de tone, a intermediat exporturi de cereale in valoare de 24,01 milioane de tone pe ansamblul anului trecut.

La randul sau, operatorul feroviar CFR a declarat pentru Reuters ca in 2022 a redeschis sau reabilitat 47 de linii de cale ferata care leaga Romania de Ucraina si Republica Moldova.

Lucrarile de reabilitare a liniilor de cale ferata din portul Constanta sunt in derulare.

Citeste si: Clubul Fermierilor Romani: surse noi de finantare pentru o submasura importanta

Cu toate acestea, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decat cele produse in UE, ajung in continuare in tarile vecine din cauza unor blocaje logistice si a distantelor mai scurte.

In aceste conditii au crescut nemultumirile in randul fermierilor din Europa Centrala si de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale pana in luna iunie 2024.

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat saptamana trecuta ca urmare a protestelor fermierilor, in timp ce in Romania mii de fermieri au blocat vineri traficul rutier si vamile.

Premierii Poloniei, Romaniei, Bulgariei, Ungariei si Slovaciei au cerut recent Comisiei Europene sa ia masuri cu privire la importurile de produse agricole din Ucraina.

Vineri, autoritatile din Polonia au anuntat ca vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piata interna, dar vor permite in continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

„Pentru mine, oprirea temporara a importurilor este solutia care, la acest moment, ar putea aduce un anumit confort pentru fermierii din regiune”, a declarat pentru Reuters ministrul Agriculturii din Romania, Petre Daea, adaugand insa ca interzicerea importurilor trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE