Clubul Fermierilor Romani: surse noi de finantare pentru o submasura importanta

Facebook
Twitter

Toate cererile de finantare pentru submasura privind primele de asigurare a culturilor, animalelor si plantele vor beneficia de finantare, informeaza Clubul Fermierilor Romani.

„In urma adresei transmise de catre Clubul Fermierilor Romani, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca toate cererile de finantare depuse in perioada 9 august -16 decembrie 2022 si declarate eligibile de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale vor beneficia de finantare.

Din dorinta de a sprijini fermierii in mod real, Clubul Fermierilor Romani, avand sustinerea si expertiza Clubului Fermierilor Romani Broker de Asigurare, a transmis, la finalul lunii februarie 2023, o adresa catre MADR prin care a solicitat identificarea de noi surse de finantare pentru cererile de finantare aferente sM 17.1, declarate de catre AFIR „eligibile fara finantare”, se arata intr-un comunicat al Clubului Fermierilor Romani.

Citeste si: Daea: inca un sprijin pentru fermierii afectati de importurile din Ucraina

Potrivit sursei citate, intrucat, conform Regulamentului UE nr. 1305/2013, art. 49 (2) si PNDR, sprijinului acordat in cadrul submasurii 17.1 nu ii sunt aplicabile criterii de selectie, MADR a intreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare, astfel incat toate cererile de finantare depuse in perioada desfasurarii sesiunii si declarate eligibile sa beneficieze de finantare.

Concret, MADR a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, versiunea XVI a PNDR, continand propunerea de realocare financiara care sa permita finantarea integrala a cererilor de finantare eligibile din cadrul acestei submasuri, precizeaza sursa citata.

„Inca de la inceputul acestei sesiuni, ne-a fost semnalata de catre membrii nostri situatia nefavorabila in care se afla din cauza valorii reduse de fonduri ale sM 17.1.

Concret, fermierii au fost informati de catre AFIR cu privire la imposibilitatea alocarii de fonduri pentru politele declarate eligibile in cadrul mai multor randuri pe parcursul anului 2022. Drept urmare, ne-am adresat MADR.

Apreciem dialogul si deschiderea pe care o manifesta ministerul si autoritatea de management PNDR fata de fermierii care acceseaza sM 17.1”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv in cadrul Clubului Fermierilor Romani.

La randul sau, Georgiana Rusu, director executiv Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare, a aratat ca fermierii sunt beneficiarii Submasurii 17.1 – programul de finantare nerambursabila pentru prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor.

„Noi, Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare, suntem alaturi de fermieri de peste 12 ani. Impreuna cu asociatia Clubul Fermierilor Romani, am contribuit in mod activ la simplificarea ghidurilor de accesare a acestei submasuri si ne implicam constant pentru ca fermierii sa gestioneze corect si din timp riscurile aferente propriilor afaceri agricole”, a precizat Georgiana Rusu.

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si non-guvernamentala a fermierilor din Romania.

Obiectivul principal al Clubului este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si ghidul de bune practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare are o experienta de peste 12 ani in gestionarea riscurilor si asigurarea culturilor agricole, utilajelor, animalelor si bunurilor din ferme, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE