Daea: inca un sprijin pentru fermierii afectati de importurile din Ucraina

Facebook
Twitter

Romania va primi inca un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectati de importurile de cereal din Ucraina, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Maine (joi, 30 martie n.r.) prin votul dat in Comitet, Romania va beneficia de prima transa din rezerva de criza. Am tinut legatura mereu cu Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles si am cunostinta ca se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate tarii noastre, asa cum a solicitat presedintele Romaniei”, a afirmat Petre Daea.

Seful MADR a subliniat ca este in dialog institutional cu Comisia Europeana pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despagubirea pierderilor inregistrare la culturile de primavara din cauza secetei, precizand ca primii bani vor fi distribuiti fermierilor imediat dupa aprobarea ajutorului de stat de catre CE.

„In respect pentru fermierii romani facem tot ce trebuie pentru a ajunge la timp sumele ce li se cuvin.

Citeste si: Aproape 126 de milioane de euro, subventii pentru agricultura ecologica si agromediu

Lucram impreuna cu partenerii de dialog la stabilirea metodologiei de aplicare. Ministerul Agriculturii a inceput in data de 10 februarie dialogul institutional cu Comisia pentru stabilirea ajutorului de stat destinat despagubirii pierderilor inregistrare la culturile de primavara din cauza secetei.

Dupa agrementarea mecanismului cu Comisia vom pune in miscare actul normativ pe care il avem deja realizat in minister.

Suntem pregatiti si estimez ca platile se vor face in urmatoarele luni”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca va recurge la rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, deblocand o suma de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase” venite din Ucraina „si limitarea impactului dezechilibrelor pietei”.

Astfel, a fost propusa alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar Romaniei 10,05 milioane de euro. In plus, CE autorizeaza cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Fondurile extrem de mici alocate Romaniei au adus nemultumiri in randul fermierilor romani care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina.

Ministrul Agriculturii Petre Daea, declara pe 21 martie, dupa reuniunea Consiliului de la Bruxelles, ca suma de 10 milioane de euro alocata Romaniei pentru spijinirea fermierilor afectati de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie, precizand ca a cerut comisarului pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE