Aproape 126 de milioane de euro au fost autorizate pentru plata subventiilor acordate fermierilor in agricultura ecologica si masuri de agromediu, derulate prin APIA. Platile se fac in doua transe, pana la data de 30 iunie 2023, anunta Ministerul Agriculturii.
Astfel, incepand cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finala aferenta campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plati in cadrul masurii 11 – agricultura ecologica si care au primit deja plata in avans in perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022. Incepand cu aceeasi data, APIA a demarat si plata fermierilor care au solicitat plati in cadrul masurii 10 – agro-mediu si clima, pana la incidenta plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 – 2020, urmand ca ulterior atingerii plafonului, platile sa se efectueze din alocarea EURI.
„Precizam faptul ca, pana la aceasta data, pentru cele doua masuri din Campania 2022, s-a autorizat la plata suma de 125,98 milioane euro. Din aceasta suma, 22,29 milioane euro provin din noul fond EURI”, se arata in comunicat.
Platile catre fermieri se acorda in perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic urmator, iar acestea se fac in maximum doua transe, in perioada mentionata, in conformitate cu art. 75 „Platile catre beneficiari” din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013.
Ministerul Agriculturii vine cu aceste precizari dupa ce europarlamentarul Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare durabila, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea sa ofere informatii in legatura cu plata subventiilor pentru agricultura ecologica si masurile de agromediu, sustinand ca acestea sunt blocate.
De asemenea, reprezentatii MADR resping ca „nefondate si neadevarate” afirmatiile europarlamentarului Dacian Ciolos prin care sustine ca sistemul informatic pentru efectuarea platilor APIA nu este pregatit si ca nu a fost contractata nicio firma care sa dezvolte modulele in sistemul de plati. .
„APIA a dezvoltat functionalitatile informatice necesare pentru efectuarea platilor din EURI in termenul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Respingem ca nefondate si neadevarate afirmatiile europarlamentarului Dacian Ciolos prin care sustine ca sistemul informatic pentru efectuarea platilor APIA nu este pregatit si ca nu a fost contractata nicio firma care sa dezvolte modulele in sistemul de plati.
Pentru stoparea raspandirii de informatii false in spatiul public, precizam ca APIA a incheiat la data de 11.01.2023 un acord cadru pentru servicii de dezvoltare, extindere si mentenanta a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plata, care asigura dezvoltarea/adaptarea tuturor functionalitatilor informatice pentru derularea optima si in conditii legale a schemelor de plati.
Apreciem ca informatiile prezentate trebuie sa se bazeze pe o verificare prealabila a conformitatii cu starea de fapt a lucrurilor si sa nu vizeze doar denigrarea imaginii institutiei si calomnierea personalului acesteia”, se arata in replica MADR.
Nu in ultimul rand, MADR precizeaza ca APIA s-a impus in peisajul administratiei publice din Romania drept lider al absorbtiei fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, avand o rata medie anuala a absorbtiei de peste 96% si peste 100 de forme de sprijin gestionate.
Europarlamentarul Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare durabila, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea sa ofere informatii in legatura cu plata subventiilor pentru agricultura ecologica si masurile de agromediu, sustinand ca acestea sunt blocate.
„Platile subventiilor din fondurile europene pentru agricultura ecologica si masurile de agromediu sunt inca blocate.
Desi plata acestora ar fi trebuit sa inceapa inca de anul trecut, oamenii nu isi primesc banii la care au dreptul. Aceeasi situatie este si in cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectati de seceta de anul trecut.
Procesul a inceput greu si a avut formule de calcul gresite, iar asta a insemnat timp pierdut si agricultori lasati aproape de un an fara banii care li se cuvin”, a scris Ciolos, pe Facebook.
El a mentionat ca, dupa un an agricol „foarte greu”, in care fermierii au fost confruntati cu „o seceta fara precedent, cu uriase cresteri de preturi” la ingrasaminte, furaje, energie si combustibil, Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie in Agricultura ofera „inca o dovada a nepasarii” fata de cei pe care trebuie sa ii sprijine.
„Sistemul informatic pentru efectuarea acestor plati nu este pregatit, modulele de plata nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurta de primire a cererilor, ba, mai rau, nu a fost contractata nici macar o firma care sa dezvolte aceste module in sistemul de plati, APIA nemaiavand suport IT de la inceputul anului.
Il astept pe domnul ministru Daea sa iasa public si sa spuna ca nu am dreptate, cu argumente, sau sa spuna ca e vremea sa lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului”, a transmis fostul premier.
Ciolos a subliniat ca fiecare zi care trece fara ca subventiile sa ajunga la fermieri face ca sectorul agricol romanesc „sa fie si mai vulnerabil”.
Potrivit acestuia, fiecare zi in care Petre Daea ramane in fruntea Ministerului Agriculturii este „inca o zi in care fermierii romani sunt impinsi spre faliment”.