Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre despagubirea fermierilor afectati de exporturile cerealelor din Ucraina.
Desi Romania a transmis Comisiei Europene, la timp si cu rapiditate, datele cerute, nu a existat nicio negociere pentru stabilirea sumelor, iar formula de calcul a fost data de Comisie, fara sa discute cu nimeni.”
Am comunicat tot timpul Comisiei datele care au fost cerute si pe care le-am transmis cu rapiditate.
Aveam si de unde, aveam si de catre cine si aveam si de ce, pentru ca ne interesa sa fim foarte rapizi in comunicare, in asa fel incat sa putem ajunge la un rezultat convenabil pentru fermieri.
Citeste si: APIA: subventie pentru cresterea animalelor. Incepe eliberarea adeverintelor
In data de 14 martie (….), la orele 13:41, am primit un telefon de la seful reprezentantei noastre la Bruxelles, domnul Achim Irimescu, care imi spune ca a aflat prin surse ca exista deja o impartire a sumei din rezerva de criza, care este foarte mica. (…)
Avand informatia conform careia Romania avea o suma mult, mult, foarte mult sub solicitarile noastre, am luat legatura cu directorul Directiei Generale Afaceri Europene de aici si am rugat-o sa-mi pregateasca un material rapid pentru a sustine, a veni din nou cu o solicitare la delegatia permanenta a Comisiei din Bucuresti si sa transmit imediat prin mail observatiile noastre, urmand ca apoi sa transmit oficial, cu semnatura aceste observatii.(…).
In data de 14 martie, la orele 16:37 am transmis documentul scris la reprezentanta Comisiei din Bucuresti”, a explicat Petre Daea.
De asemenea, el a mentionat ca in data de 16 martie a solicitat o intalnire comisarului european pentru Agricultura si ca formula de calcul pentru repartizarea sumelor a aflat-o luni, cand a constatat o serie de elemente ce l-au determinat sa spuna ca aceasta formula „ascunde adevarul si deformeaza realitatea”.
„In data de 16 (martie n.r) am solicitat intalnire cu domnul comisar. Am vrut sa o am vineri, dar domnia sa era la Strasbourg si a spus ca o vom avea o luni, in marja Consiliului de ministri.
Din data de 14 martie pana in 20 martie 2023 nu a avut loc nicio negociere intre expertii romani si cei ai Comisiei Europene privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezerva.(…)
Negocierea, sau intalnirea cu situatia concreta si cu formula de calcul, a fost la orele 11:45 pe data de 20 martie, adica ieri, cand timp de o ora, in dialogul cu domnul comisar, talonat de toata echipa tehnica care a pus pe masa noastra formulele de calcul, am putut sa constat o serie intreaga de elemente care m-au determinat sa spun foarte clar, direct si apasat, uitandu-ma in ochii domniei sale, apreciind colaborarea cu domnia sa, ca formula pe care a ales-o ascunde adevarul si ca deformeaza realitatea.
Aceasta formula (…) pe care a dat-o Comisia, fara sa discute cu cineva, fara sa discute cu reprezentantul vreunei tari, e pur si simplu opera pe care au realizat-o, sigur, pe documentele pe care le aveau la dispozitie”, a punctat Petre Daea.
Acesta a reiterat ca Romania a dat toate datele „la timp si fara echivoc” si le-a prezentat cu acuratete, date care sunt verificate si verificabile, dar o parte dintre ele au fost prelucrate, altele nu.
Totodata, ministrul Agriculturii a explicat ca au fost stabilite doua criterii pentru calcul. Primul criteriu a fost cel al stocurilor, Comisia stabilind ca se face o comparatie a stocurilor de la sfarsitul anului cu media stocurilor din ultimii 5 ani si, daca exista un stoc mai mare, se justifica ca exista o presiune a stocurilor si ca acestea creeaza o problema in fiecare tara in parte. Au fost luate in considerare trei culturi, respectiv grau, porumb si floarea-soarelui.
Conform datelor transmise, Polonia avea un stoc de grau la sfarsitul anului de 11 milioane tone, mai mare cu 15% decat media celor 5 ani, la porumb un stoc de opt milioane de tone, mai mare cu 90% fata de media celor 5 ani si la floarea-soarelui de 78 tone, mai mare cu 67%.
In ceea ce priveste Romania, stocul de la sfarsitul lui 2022 era de 5,837 milioane tone la grau, fata de media celor 5 ani rezulta o scadere de 9%, la porumb, stocul a fost de 4,878 milioane de tone, mai mic decat media ultimilor 5 ani cu 59%, iar la floarea-soarelui stocul era mai mic doar cu 2%.